Що се отнася до изменението на климата и необходимостта от промени в глобален план, за която вече някои страни работят, стратегията на руския президент Владимир Путин е ясна: не, не и не. Докато други икономики, зависими от изкопаеми горива, работят за изграждане на чиста енергийна инфраструктура, може да се каже, че Русия е възприела обратен подход, пише Yahoo Finance.

Добивът на петрол в Русия е по-скъп, в сравнение с този в другите петролни "суперсили". Сметката, която страната трябва да направи, е кога нейната петролна индустрия ще се превърне от движеща сила в печалбите - в тежест.

Цели региони в страната са зависими от въглища или нефт, що се отнася до работно места. Цели региони разчитат на изкопаемите горива и там преобладава убеждението, че природният газ е бъдещето и винаги ще бъде по-евтин в страната от алтернативите за възобновяеми източници.

"Каква е алтернативата? Русия не може да бъде износител на чиста енергия, този път не е отворен за страната ни ", казва Константин Симонов от Националния фонд за енергийна сигурност, пред Bloomberg. "Не можем просто да заменим производството на изкопаеми горива с производство на чиста енергия, защото нямаме собствена технология."

През последните години Кремъл залага икономическото и геополитическото бъдеще на страната на природен газ - изгради нови тръбопроводи към Китай, Турция и Германия и смята да вземе една четвърт от глобалния пазар на втечнен природен газ (LNG), пише Bloomberg.

Преди седмица, по повод 30-годишно бъдеще за природния газ като чиста алтернатива на въглищата, министърът за развитието на Арктика и Далечния изток Алексей Чекунков заяви, че "трябва да бъдем реалисти, ние сме най-голямата държава в света. Слънчевата енергия не е опция за Арктическия регион и вятърната енергия не е постоянна."

Според изчисления на учените топенето на ледовете може да струва на Русия 84 млрд. долара инфраструктурни щети до средата на века, като същевременно се отделят огромни количества парникови газове. Организацията Carbon Action Tracke дава на руските климатични политики най-ниска оценка: "критично недостатъчно".