На фона бавното връщане към нормалното в Европа след блокирането на икономиката през март и април, две от страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) въвеждат протекционистични мерки с цел да затегнат достъпа на чуждестранни инвеститори до техните пазари.

Унгария ще изисква от компаниите от чужбина да кандидатстват за специално разрешение преди да могат да придобият повече от 10% от местни компании, които се считат за стратегически за икономиката.

Тази промяна се въвежда чрез указ, публикуван на 26 май и идващ успоредно с противоречивите законодателни изменения, свързани с извънредното положение в страната. Последните бяха посочени от критиците на политиката на Будапеща като стъпка към създаването на първата диктатура в Европейския съюз (ЕС).

Според декрета чуждестранни инвеститори със сделки в размер над 1 милион евро в сектори, като здравеопазване, енергетика, производство на храни, управление на отпадъците, строителство, финанси, транспорт, отбрана и информационни технологии, ще трябва да подават документи за одобрение до унгарското министерство на иновациите и технологиите. Ведомството има срок от 45 дни да одобри или да отхвърли искането на компаниите.

Новите правила ще важат до края на 2020 година, като те ще се отнасят за инвеститори извън ЕС, извън Европейското икономическо пространство и с изключение на Швейцария. "Това е не просто икономически въпрос, но въпрос на суверинитет", посочва зам.-министърът на иновациите и технологиите Тамаш Чанда, цитиран от Emerging Europe.

Проект за €2,3 милиарда: Най-големият жп проект в Европа с участието на Китай

Проект за €2,3 милиарда: Най-големият жп проект в Европа с участието на Китай

Унгария одобри финансирането му

Тези ограничения идват само седмица след като унгарското правителство одобри финансирането от над 2 милиарда долара за модернизирането на жп връзката между Будапеща и Белград. Тогава стана ясно, че 85% от необходимата инвестиция ще бъде осигурена от Китай.

Междувременно от правителството в Полша излязоха с коментари, че в условията на коронакризата местните компании трябва да бъдат "защитени" от чуждестранни придобивания. През миналата седмица вицепремиерът на страната Ядвига Емилевич коментира, че "в момент на криза Полша не е за продан".

"Не можем да позволим компании, които упорито работят за изграждането на бранда си през последните 20, 30 години да се превърнат в евтина плячка особено за участници извън ЕС", заяви тогава тя.