В Русия ще бъдат построени високоскоростни магистрали през Сибир и Далечния изток до Тихия океан. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин на пленарната сесия на Източния икономически форум във Владивосток, цитиран от autonews.ru.

"Високоскоростните магистрали ще минават през Сибир, Далечния изток до Тихия океан. Ще се формира единен транспортен коридор "Русия" от Санкт Петербург до Владивосток. Той ще послужи като основа за развитие на туризма, за свързване на логистични, селскостопански и производствени центрове и ще даде тласък на предприемачеството и обновяването на градовете", подчерта Путин.

Държавният глава припомни, че наскоро беше открит участък от скоростния път M12c от Москва до Арзамас . Според президента до края на тази година маршрутът ще стигне до Казан, а след това до Екатеринбург и Тюмен. Източната скоростна магистрала M-12 е част от международния транспортен маршрут Европа - Западен Китай. Дължината на маршрута е повече от 800 км. Магистрала М-12 Москва - Казан преминава през територията на Московска, Владимирска, Нижни Новгородска област, Чувашката република и Република Татарстан.

Увеличаването на транспорта по транспортните коридори Север-Юг и Северния морски път ще помогне за намаляване на цените на продуктите, каза Виталий Сергейчук, ръководител на корпоративния и инвестиционен бизнес отдел на VTB, на Източния икономически форум във Владивосток, съобщава interfax.ru.

"Вярвам, че и двата маршрута са от голямо значение за износа на селскостопански продукти. VTB е готова да финансира развитието на инфраструктурата, развитието на транспорта, включително ледоразбивачния флот, сухотоварните кораби и контейнерните кораби от северен клас", каза той на сесията на ВЭФ "Евразийский агроэкспресс": Нови възможности за търговия в Азиатско-Тихоокеанския регион."

Според него най-големите потребители на продуктите, транспортирани по тези коридори, могат да бъдат най-големите търговски партньори на Русия - Китай, както и Индия.

Сергейчук също така поясни, че развитието на пристанищната и железопътната инфраструктура на Далечния изток, както и на Северния морски път и коридора Север-Юг ще спомогнат за повишаване на конкурентоспособността на руския износ и по-специално на селското стопанство.