Рафинерията Petrotel Lukoil в румънския град Плоещ е с отнет лиценз и няма право нито да получава суров петрол, нито да доставя горива и нефтопродукти, съобщава economica.net, като се позовава на официален отговор на митническите власти в северната ни съседка.

Решението е било взето на 24 октомври, като не е ясно какви са били причините за него.

Руската "Лукойл": Не продаваме рафинерията "Нефтохим Бургас"

Руската "Лукойл": Не продаваме рафинерията "Нефтохим Бургас"

Това е отговор на изявлението на вицепремиера Асен Василев

Petrotel Lukoil е третата най-голяма рафинерия в Румъния. Тя е собственост на Litasco - регистрираното в Швейцария търговско дружество на руския петролен гигант "Лукойл", което притежава и "Нефтохим" в Бургас. Lukoil Romania има 320 бензиностанции в северната ни съседка.

В момента рафинерията в Плоещ е в ремонт, като планово няма да работи през целия ноември. Сега, обаче, не е ясно дали въобще ще заработи и ако да - кога.

Много неясноти

Както отбелязва румънското бизнес издание, преди време властите в страната обявиха, че всички рафинерии на нейна територия спазват наложеното от ЕС ембарго върху руския петрол - включително и Petrotel.

За нефтохимическия завод в Плоещ информациите бяха, че използва неруска суровина - включително от Казахстан, където "Лукойл" също експлоатира нефтени находища.

Лукойл се съгласи да продаде рафинерията в Италия

Лукойл се съгласи да продаде рафинерията в Италия

Комплексът ISAB в Югоизточна Сицилия е третият по големина в Европа

"Така и не стана ясно колко суров петрол Petrotel преработваше, до каква степен мрежата от бензиностанции на "Лукойл" в Румъния се снабдява от рафинерията и колко от горивата в тях са внос, включително от рафинерията на българската рафинерия на "Лукойл" в Бургас", отбелязва economica.net.

Според румънски медии Litasco води и съдебен спор с властите заради решението компанията да плати допълнително 50 млн. леи данъци за печалбите от операциите на компанията през 2021 г. Petrotel Lukoil е на 483 млн. леи загуба за 2022 г. - това е приблизително равно на половината оборот на компанията.