Litasco SA (100% дъщерно дружество на групата Лукойл) и GOI Energy Limited постигнаха споразумение за продажбата на рафинерията ISAB SrL в Сицилия (Италия).

"Планира се сделката да бъде приключена до края на март 2023 г. след изпълнение на отлагателните условия, включително получаване на необходимите одобрения от регулаторите, включително италианското правителство", се казва в изявление на Лукойл, цитирано от finmarket.ru.

И катарски инвеститори с интерес за придобиване на италианската рафинерия на "Лукойл"

И катарски инвеститори с интерес за придобиване на италианската рафинерия на "Лукойл"

Каква е предполагаемата цена на сделката

"За да гарантира ефективната работа на комплекса след придобиването, GOI Energy формира партньорство с Trafigura, един от най-големите международни търговци на петрол и петролни продукти, което ще осигури непрекъснатото снабдяване със суровини за рафинерията, както и доставката на продуктите и необходимото ниво на оборотен капитал", се добавя в прессъобщението.

Рафинерията ISAB в Югоизточна Сицилия е третата по големина в Европа. Комплексът включва две петролни рафинерии, свързани чрез система от тръбопроводи и интегрирани в единен технологичен комплекс с общ капацитет от 16 милиона тона годишно, както и резервоарна база с обем 3,7 милиона кубически метра и три морски места. Най-голямата частна руска компания в бранша стана едноличен собственик на комплекс ИСАБ през 2013 г.

Италия пое управлението на една от най-големите рафинерии на "Лукойл" в Европа

Италия пое управлението на една от най-големите рафинерии на "Лукойл" в Европа

Заради страх от затваряне на рафинерията след влизане на забраната за внос на руски петрол

Европейското ембарго върху офшорния внос на руски петрол, което влезе в сила на 5 декември, усложни ситуацията с доставката на суровини за рафинерията ISAB в Сицилия, която зависи от доставките на Лукойл. В навечерието на петролното ембарго Litasco заяви, че е готов да осигури непрекъсната работа на предприятието, като вземе предвид натрупаните през следващите месеци суровини и бъдещи доставки на не руски петрол. През годината Лукойл водеше преговори с американска инвестиционна компания за продажба на рафинерията.

GOI Energy е енергийното подразделение на Argus New Energy Fund с опит във всички класове активи. GOI Energy е партньорство от водещи експерти с богат опит в рафинирането, търговията с петрол и финансовото преструктуриране на рафинирането. Инвеститорите на GOI Energy имат контролен пакет акции в Bazan Group, една от най-големите енергийни компании в Израел, която притежава най-големия петролен преработващ омплекс в страната, обясни Лукойл в съобщението.