Управлението на рафинерията на "Лукойл" в Италия вече е в ръцете на правителството. Това е временна мярка, за да се избегне затварянето на рафинерията и да се гарантират доставките след като влязат в сила правилата за забрана на внос на руски петрол в Европа от 5-ти декември. Това предават световните агенции.

Контролираната от "Лукойл" рафинерия ISAB, която е и една от най-големите в Европа, можеше да спре производството си заради забраната за внос на руски суров петрол по море. В тази рафинерия работят близо 1000 души, които произвеждат 20% от потребяваните в Италия нефтопродукти.Има капацитет за преработка на 10 милиона тона суров петрол годишно.

Според източници на Франс прес така нареченото "временно администриране" е предвидено за максимален срок от 12 месеца.

Търговският клон на "Лукойл" Litasco се мести в Дубай

Защо собственикът на "Лукойл Нефтохим“ се мести в Дубай?

Компанията е позната у нас като собственик на петролната рафинерия в Бургас

Рафинерията, която се намира в Сицилия, е принудена да работи с петрол изцяло внос от Русия. За да избегнат санкции европейските банки спряха да финансират рафинерията и да и предоставят гаранциите, необходими за вноса на петрол от други страни.

Според управителя на област Сицилия Ренато Скифани, решението дружеството да мине под държавен надзор ще даде възможност да се търсят евентуални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация, пише "Дневник".

Санкциите върху руския петрол забраняват вноса на суров петрол и петролни продукти по море. България и Хърватия са единствените изключения. Те ще могат да внасят руски петрол и петролни продукти, съответно до края на 2024 и 2023 г.