Търговският клон на руския гигант "Лукойл" - Litasco, е преместил част от операциите си в Дубай през последните няколко месеца, заради европейските санкции срещу Москва, съобщава Reuters. Според източтици на агенцията санкциите принуждават търговците да се пренасочат към неутрална територия.

Компанията е позната у нас като собственик на петролната рафинерия в Бургас "Лукойл Нефтохим". Припомняме, че тази година в България се появи информация за одържавяване на рафинерията в Бургас.

България може да спре износа на горива от "Лукойл"

България може да спре износа на горива от "Лукойл"

Това съобщи премиерът Кирил Петков

Litasco, която е базирана в Швейцария, е преместила най-малко 15 души в Дубай, където преди това имаше само представителство. Екипът в Обединените арабски емирства включва глобалния ръководител на търговията с петрол, търговецa на дестилати, както и HR екипа на фирмата.

Руски граждани също са сред преместилите се в Дубай

На всички преместили се е предложено увеличение на заплатите. Някои служители обаче са предпочели вместо това да напуснат компанията.

"Преместването е неизбежно, предвид шестия пакет от европейски санкции, които забраняват закупуването на руски петрол от 5 декември. Те няма да имат какво да правят в Швейцария", твърди пред Reuters един от източниците на търговците.

Лукойл продава рафинерията в Сицилия на американска компания?

Лукойл продава рафинерията в Сицилия на американска компания?

Заводът, който доставя 22% от италианското гориво, ще затвори, ако остане в руски ръце

Към момента"Лукойл" отказа коментар, а дъщерното дружество Litasco заяви, че не коментира търговски или бизнес въпроси.

От 5 декември европейски и швейцарски субекти няма да могат да купуват руски морски суров петрол, а от февруари рафинираните продукти също ще бъдат забранени.

Какво и къде управлява Litasco

Litasco управлява четири рафинерии в Русия и още три в Италия, Румъния и България и има 45% дял в рафинерията Zeeland в Нидерландия. Италианският завод на компанията е обявен за продажба и е привлякъл интерес от частната инвестиционна компания Cross Bridge. 

Според един от източниците на Reuters, търговският клон ще насочи руския си петрол към своите рафинерии в страната, а за европейските си рафинерии ще купува повече суров петрол от трети страни.

"Лукойл" купува дъщерното дружество на Shell в Русия

"Лукойл" купува дъщерното дружество на Shell в Русия

Дружеството има верига от 411 бензиностанции