Американска частна инвестиционна компания води е лидер сред участниците в търга за придобиване на Нефто-преработвателния завод на Лукойл в Сицилия. Италия ускорено търси алтернатива на национализирането на рафинерията, която ще затвори, ако остане в руски ръце.

Според източничници заподнати със ситуацията, Crossbridge Energy Partners са извършили дю дилиджънс в рафинерията ISAB в рамките на 12 дни, пише Файненшъл Таймс. Деловото издание припомня, че Crossbridge Energy Partners, дъщерно дружество на Postlane Capital Partners, купи стара датска рафинерия от Shell през 2021 година.

Заговори се за национализация на рафинерията на Лукойл в Италия

Заговори се за национализация на рафинерията на Лукойл в Италия

ISAB е най-голямата петролна рафинерия в страната

Когато петролното ембарго на ЕС срещу износа на руски петрол по море влезе в сила през декември, рафинериите в Сицилия ще загубят достъп до суровините, доставяни от Лукойл.

Продажбата на завода, който доставя 22% от италианското гориво, ще позволи търсенето на алтернативни източници на петрол.

Плановете за промяна на собствеността на ISAB следват решението на Германия да национализира три рафинерии, собственост на руската Роснефт.

Според изданието Италия, която е в политическа безизходица след вота на недоверие към правителството през юли, е отказала да разгледа национализацията на завода на Лукойл.

"Лукойл" купува дъщерното дружество на Shell в Русия

"Лукойл" купува дъщерното дружество на Shell в Русия

Дружеството има верига от 411 бензиностанции

Crossbridge и ISAB отказаха да коментират евентуална сделка. Новият председател на рафинерията Рустем Гималетдинов, който посети Сицилия тази седмица, каза на служителите, че не се планира продажба, според местни медии.

Vitol, най-големият търговец, също наскоро проведе разговори с италианските власти за бъдещето на сицилианския завод, от Equinor също са проявили предварителен интерес, твърдят запознати с тевата. И двете компании отказаха коментар.

САЩ със заповед за изземване на самолет на стойност $45 милиона, собственост на руската енергийна компания "Лукойл"

САЩ със заповед за изземване на самолет на стойност $45 милиона, собственост на руската енергийна компания "Лукойл"

Самолетът е влязъл и излетял от Русия в нарушение на санкциите на Министерството на търговията на САЩ срещу Русия

Преработвващият петрол комплекс ISAB в Югоизточна Сицилия е третият по големина в Европа. През 2013 г. Лукойл стана едноличен собственик на ISAB, който включва две рафинерии, свързани с тръбопроводна система и интегрирани в единен технологичен комплекс с общ капацитет 16 милиона тона годишно, както и резервоарна база с обем 3,7 милиона кубически метра и 3 морски места, припомня finmarket.ru.