Руската петролна компания "Лукойл" възнамерява да придобие дъщерното дружество на англо-холандската компания Shell в Русия, която притежава верига от 411 бензиностанции и завод за гориво-смазочни материали в Тверска област. Това се казва в съобщение на "Лукойл", цитирано от "Известия".

"Лукойл" обяви за подписването на споразумение с дъщерно дружество на Shell plc за придобиване на 100% дял в Shell Oil, която се занимава с продажба на дребно на петролни продукти и производство на гориво-смазочни материали в Русия.

Повече от 350-те служители и работници на Shell Oil ще запазят работните си места и при новия собственик.

Сделката ще бъде завършена, ако бъде одобрена от Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия. Засега финансови параметри по сделката не се съобщават.

Вагит Алекперов се оттегля от ръководството на "Лукойл"

Вагит Алекперов се оттегля от ръководството на "Лукойл"

Той не притежава контролен пакет акции на компанията

По-рано, на 21 април, беше съобщено, че съсобственикът и основател на една от най-големите петролни компании в Русия - "Лукойл", Вагит Алекперов, напуска поста на председател на Борда на директорите на компанията.

А в средата на март стана известно, че "Лукойл" е възобновил добива на петрол в находището West Qurna-2 в Ирак. Тогава от Iraq Oil Report се посочваше, че добивът е започнал предсрочно, като преди това е имало престой за техническа поддръжка.

"Лукойл" прогнозира рязък спад на търсенето на нефт след 2030 г., но цената му "ударно" ще расте

"Лукойл" прогнозира рязък спад на търсенето на нефт след 2030 г., но цената му "ударно" ще расте

Според единия от дългосрочните сценарии за развитие на енергетиката, цената на нефта може да стигне $380 за барел