Вагит Алекперов, съсобственик, президент и основател на най-голямата в Русия частна петролна компания "Лукойл", реши да се оттегли от поста си. Той също така се оттегля и от Борда на директорите на компанията, се казва в изявление на "Лукойл", цитирано от ТАСС.

Вагит Алекперов напуска компанията след 29 години работа в нея. Той е избран за нейн президент и председател на Борда на директорите през 1993 година. Самата компания "Лукойл" е създадена на 5 април същата година.

"Съответните заявления за напускане бяха изпратени днес до председателя на Борда на директорите на компанията", съобщават от "Лукойл".

Колко "обедняха" най-богатите руснаци от началото на годината

Колко "обедняха" най-богатите руснаци от началото на годината

Най-много е "обеднял" съсобственикът на "Лукойл" Вагит Алекперов

От компанията отбелязват, че Алекперов не притежава контролен пакет акции на "Лукойл". Пряко като акционер той притежава само 3,12% от акциите, а също така под негов контрол са още 5,43% от акциите без право на глас, които Алекперов притежава чрез фондове.

На 14 април Великобритания наложи санкции спрямо Алекперов. Така той за първи път попадна под ограничителните мерки на една от Западните страни.

"Лукойл" прогнозира цена на петрола от $60 за барел догодина

"Лукойл" прогнозира цена на петрола от $60 за барел догодина

В момента свободният производствен капацитет на "Лукойл" е около 30 хил. барела на денонощие