Потреблението на петрол в света ще бъде стабилно до 2030 г., каза вицепрезидент на руската петролна компания "Лукойл" Леонид Федун, при представянето на доклада на компанията - "Перспективи за развитие на световната енергетика до 2050 година".

Според оценките на компанията, стабилното потребление на нефт ще бъде последвано от рязък спад в Европа, а от 2035 г. - и в САЩ и Китай, пише Интерфакс.

В същото време Федун отбелязва, че търсенето на петрол няма да бъде удовлетворено от съществуващите досега проекти. "Петролната индустрия е силно недофинансирана", подчерта Федун.

"Недостатъчното инвестиране в петролната индустрия може да доведе до драматично покачване на цените на петрола", смята мениджърът.

"Световната общност е изправена пред сериозно предизвикателство, свързано, от една страна, с необходимостта да се осигури нарастващото население на Земята с достъпна енергия, а от друга страна, с необходимостта от намаляване на емисиите на парникови газове, за да се ограничи покачването на глобалната температура", се казва в прогнозата на компанията.

Пандемията на коронавирус и енергийната криза от 2021 г. показаха колко важно е да се осигури стабилно снабдяване с изкопаеми горива, смятат от "Лукойл".

"Високото ниво на енергийно неравенство усложнява процеса на декарбонизация на световната икономика. Разликата в потреблението на енергия на човек от населението между развитите и развиващите се страни остава висока, въпреки известно намаляване през последното десетилетие", се казва в документа.

"Постигането на въглеродна неутралност ще изисква колосални инвестиции в енергийния сектор, няколко пъти по-големи от тези през последните години. Необходимостта да се осигури възвръщаемост на тези инвестиции, от своя страна ще доведе до по-високи енергийни разходи за потребителите", предупреждават от петролната компания.

Високата инфлация намалява достъпността до енергия за населението в света като цяло и той може да се сблъска с "драматично покачване на цените на петрола до 2050 година", заяви вицепрезидентът на "Лукойл" Леонид Федун.

Петролната компания е изготвила три "сценария" за развитие на енергетиката в света до 2050 г., но според прогнозите и в трите сценария, цената на петрола ще надхвърли 100 долара за барел, пише ТАСС.

Според "еволюционния" сценарий, цената на петрола ще достигне 128 долара за барел, като се вземе предвид инфлационният фактор и въвеждането на квоти за емисиите на производителите.

При "равновесния" сценарий, цената ще бъде около $197 за барел. А при сценария "Трансформация", цената на петрола ще скочи до $380 за барел.

"Лукойл" прогнозира цена на петрола от $60 за барел догодина

"Лукойл" прогнозира цена на петрола от $60 за барел догодина

В момента свободният производствен капацитет на "Лукойл" е около 30 хил. барела на денонощие

Настъпването на максималния вариант на цените на нефта може да стане и преди 2050 г., ако проблемът с недостатъчните инвестиции в разработването на находища и добива на нефт продължи, смята Федун.

И при трите сценария, инфлацията заема "лъвския пай" в увеличението на цените на нефта.