Италия обмисля временна национализация на рафинерия ISAB в Сицилия, собственост на Лукойл, като една от възможностите си, ако бъдат наложени санкции срещу руския петрол, съобщиха пред Ройтерс два правителствени източника.

Министърът на индустрията Джанкарло Джорджети планира да предложи национализацията на ISAB в четвъртък по време на правителствено заседание, каза един от източниците.

Лукойл купи петролен проект в Мексико за $685 милиона

Лукойл купи петролен проект в Мексико за $685 милиона

Руската петролна компания придоби 50% от Блок 4 в Мексиканския залив

От офиса на Джорджети заявиха, че национализацията на рафинерията ISAB в момента не е на дневен ред, въпреки че има "загриженост относно социалните последици за района" и ситуацията се проучва от министерството.

Тъй като Европа силно разчита на руския внос на петрол и газ, континентът остава разделен по въпроса за ембаргото на горивата. Украйна, Полша и Литва са сред държавите, които подкрепят забраната за внос на руски петрол и газ, докато Германия и Унгария са против незабавното ембарго.

Вагит Алекперов се оттегля от ръководството на "Лукойл"

Вагит Алекперов се оттегля от ръководството на "Лукойл"

Той не притежава контролен пакет акции на компанията

ISAB е най-голямата петролна рафинерия в Италия, купуваше 30-40% от суровините си от Русия, а останалата част доставяше от международните пазари. Една от последиците от руската инвазия в Украйна е, че ISAB беше принудена да доставя почти цялото количество суров петрол от руския собственик Лукойл, тъй като международните банки вече не й предоставят кредити.

В момента Лукойл не е обект на санкции

"Тъй като нямаме кредит на международно ниво, не можем да купуваме суров петрол от другаде", каза за Ройтерс заместник-генералният мениджър на ISAB Клаудио Герачи.

Рафинерията, в която работят около 1000 работници, е собственост на базираната в Швейцария група за търговия и доставки Litasco SA.

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната
Обновена

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната

Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси

Представител на контролираната от Лукойл Litasco не беше открит за коментар.

Преди пандемията от COVID-19 да удари енергийното търсене на Италия, производството на ISAB е 10.6 милиона тона годишно, 13% от общия обем на страната.