Румънското правителство отвори нов фронт в продължаващата битка с президента Клаус Йоханис, като намали бюджета на неговата администрация с около 20%.

Правителството, водено от Виорика Данчила, реши да съкрати средствата на кабинета на президента с около 2.3 млн. евро, като част от актуализация на държавния бюджет за 2018 г. Според кабинета офисът на Йоханис не е оползотворил средствата, предназначени за него.

Други държавни органи, като разузнавателните служби и министерствата на енергетиката и външните работи, също са потърпевши от бюджетни съкращения, пише Politico.

Говорителят на президента Мадалина Доброволчи заяви, че администрацията е поела ангажимент да изразходва 80% от бюджета си досега и отхвърли твърденията, че не изразходва отпуснатите й средства.

Румъния национализира пенсиите, за да попълни дупката в бюджета си

Румъния национализира пенсиите, за да попълни дупката в бюджета си

Правителството обсъжда вариант да спре плащанията към втория стълб

"Корекцията на бюджета няма нищо общо с необходимостта от консолидиране на държавния бюджет, а е инструмент за бюджетно наказание за политическите опоненти и за институциите, които не са подчинени на Социалдемократическата партия", каза Доброволчи.

Според нея орязването на бюджета е само един от многобройните опити на парламентарното мнозинство, съставено от социалдемократите и коалиционния им партньор либералите, да намалят ролята на президента чрез законодателни промени.

Йоханис, издигнат за президент от Национално-либералната партия, постоянно се противопоставяше на ръководеното от социалдемократите правителство през изминалата година и половина.

През април той призова Данчила да подаде оставка, защото не се е допитала до него относно плана на правителството да премести посолството на страната в Израел.

Румъния трябва да промени модела на икономиката си

Държавата, която расте най-бързо в ЕС, трябва да промени модела на икономиката си

Тя трябва да се откаже от растежа, базиран на потреблението

През юли той бе принуден да освободи водещата фигура в борбата с корупцията Лаура Кьовеши, за да се съобрази с решение на Конституционния съд, предизвикано от жалба, подадена от министъра на правосъдието.

Наложените от правителството съкращения в бюджета ще имат отрицателно въздействие върху способността на президента да представлява Румъния, каза говорителката на Йоханис.

Президентът ще трябва да анулира срещата на върха на инициативата "Три морета" - форум на страните от Централна и Източна Европа, разположени около Балтийско, Адриатическо и Черно море, каза тя.

Йоханис трябваше да бъде домакин на срещата на върха в Букурещ в средата на септември, в която се очаква да участват 12 държавни и правителствени ръководители, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

По един показател северната ни съседка изостава зад всички държави членки

Намаляването на бюджета ще окаже въздействие и върху дейностите по време на румънското председателство на Съвета на ЕС през първата част на следващата година.

Финансовият министър Еуген Теодоровичи отговори на опасенията, казвайки, че правителството има бюджет, определен за срещата на върха на инициативата "Три морета", а до края на годината ще има достатъчно пари, за да може Йоханис да пътува официално, според румънската информационна агенция Mediafax.

"Съжалявам, че се създава такава ситуация и че те смятат, че трябва да излязат с такива изявления. Това не е първият път, няма да е и последният път ", каза Теодоровичи, като обави, че изявлението на президентския кабинет за разпределението на бюджета му показва, че членовете му нямат "добър опит в тази област".

Администрацията на президента отговори, предостави повече подробности за това как харчи парите си. Тя отбеляза, че плаща за пътуване в чужбина, само след като подпише договори, свързани с тези пътувания, не преди. Президентството също няма да може да плати за някои договорни задължения, които вече има.