Министерството на финансите на Руската федерация предлага да се определят минимални цени на дребно за всеки вид алкохол в страната, пише вестник "Известия". В момента задължителна минимална цена на дребно е въведена само за спиртните напитки с над 28 градуса алкохолно съдържание и за пенливите вина.

Но както пише изданието, за да стане това, е необходимо да коригира споразумението за споразумението за Евроазийския икономически съюз (ЕАЭС).

Министерството на финансите ще разгледа въпроса за установяване на минимални цени на дребно за всякакви алкохолни напитки по препоръка на Съвета на федерацията.

Александър Коробутов, заместник-директор на департамента по митническата политика и регулирането на алкохолния пазар на министерството, отбеляза, че сега "документът е изготвен, текат консултации с Федералната антимонополна служба".

Тези изменения предвиждат предоставяне на правото на членовете на EAЭС да определят минимални цени на дребно за всички видове алкохол и етилов спирт.

Освен това в комисията постъпват предложения и инициативи за по-широки възможности за регулиране на цените на алкохолния пазар.

Какъв алкохол предпочетоха руснаците по време на карантината?

Какъв алкохол предпочетоха руснаците по време на карантината?

In vino veritas: силният алкохол отстъпва в полза на бирата и виното

Съюзът на пивоварите обяви подкрепата си за това предложение, защото според тях промените ще помогнат за подобряване на конкуренцията в бранша.

Участниците на пазара смятат, че минималните цени на дребно трябва да бъдат обвързани с цената на бутилка вино. Това ще помогне да се неутрализират производителите, които правят дъмпинг на пазара: те предлагат напитки с неадекватно качество и нереално ниски цени.

Що се отнася до транснационалните корпорации, те не подкрепиха идеята.

Според Ораз Дурдиев, директор по правни въпроси и корпоративни отношения в AB InBev Efes, това ще доведе до катастрофални последици както за купувачите, така и за добросъвестните производители поради увеличаване на регулаторната тежест.