Тази сутрин с изпълнителна заповед президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи забрана над платформата за споделено видеосъдържание TikTok и чат приложението WeChat на територията на страната, която ще влезе в сила след 45 дни, предаде CNBC. Конкретно забраната гласи, че американски бизнеси не могат да извършват транзакции с фирмите, стоящи зад приложенията.

Компаниите собственици и на двете са базирани в Китай и са съответно ByteDance и Tencent, като последната е листната на Хонконгската борса, където акциите ѝ се понижиха с 4% след обявяването на новината.

Те не са единствените ценни книги, които поевтиняват. Semiconductor Manufacturing International поевтиня в Хонконг с 8,24%, акциите на Xiaomi изгубиха 3,77%, тези на ZTE - 3,65%, a на Alibaba - 3,77%. Хонконгският технологичен индекс Hang Seng, включващ 30-те най-големи компании, се понижи с 3,37%, а китайският Chinext - с 2,828%.

След TikTok, Белият дом ще забранява и WeChat

След TikTok, Белият дом ще забранява и WeChat

Ще има забрани и за други приложения

Заповедта на Тръмп обаче ще засегне много голям брой компании, включително и американски, защото Tencent е сред инвеститорите във фирми за видеоигри като Activision Blizzard и Riot Games, която е производителя на League of Legends.

По отношение на TikTok, в момента Microsoft преговаря с ByteDance за закупуване на американския ѝ бизнес преди крайния срок от 15 септември.