Държавният департамент на Съединените американски щати одобри продажбата на 105 изтребителя F-35 и свързано оборудване на приблизителна стойност от $23,1 млрд. на Япония, предава Bloomberg.

"Предложената продажба ще осигури подкрепа на целите на външната ни политика и националната ни сигурност, като подобри сигурността на значим партньор, който е източник на политическа стабилност и икономически прогрес в Азиатско-тихоокеанския регион", се казва в съобщение.

Продажбата идва в момент, в който администрацията на президента Тръмп се опитва да се справи с растящото военно присъствие на Китай в региона. Токио обяви намерението си да купи изтребителите през 2018 г. Очаква се подписването на окончателния договор да отнеме още година.

Държавният департамент одобри и продажба на части за ремонт на ракетите Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) на Тайван на стойност $620 млн.

Военните сделки стават на фона на значително напрежение между двете най-големи икономики, които си хвърлят обвинения за пандемията. Вашингтон критикува остро и ходовете на Пекин в Хонконг.Япония е най-големият чуждестранен купувач на F-35, произвеждан от Lockheed Martin Corp.

САЩ се готви да продаде оръжие за $2 милиарда на Тайван. Китай не е доволна

САЩ се готви да продаде оръжие за $2 милиарда на Тайван. Китай не е доволна

Сделката ще затрудни още повече преговорите между двете най-големи икономики