Съединените американски щати планират да помогнат на тайванското правителство да обнови въоръжението си, като позволят на Тайпе да купят оръжейни системи на стойност милиарди долари, включително над 100 танка - ход, който вече предизвиква критика от Пекин, пише The Wall Street Journal.

Вашингтон е задължен от Taiwan Relations Act от 1979 г. да помага на острова да има достъп до оръжия за отбрана. Подобни трансакции обаче не се харесват на Китай, която смята Тайван за част от страната.

Продажбата на оръжие за над $2 милиарда най-вероятно ще разпали още повече напрежението между Вашингтон и Пекин, които в момента се намират в търговски конфликт.

Потенциалната сделка включва танкове Abrams, противотанкови ракети, балистични ракети и противовъздушни Stinger. Вашингтон отказва официален коментар.

Китай и Тайван имат отделно управление от 1949 г. САЩ официално спазва политиката One China, което означава, че Вашингтон няма официални дипломатически връзки с Тайпе, но и двете страни виждат продажбата на оръжия като ключова за стабилността в региона. През 2017 г. президентът Доналд Тръмп одобри друга продажба за $1,42 милиарда, както направи по-рано и Барак Обама. Сега обаче подобна трансакция може да затрудни още повече преговорите между Китай и САЩ.