Новият американски представител за Иран заяви, че администрацията на Тръмп се готви да въведе нови санкции за всички държави, които купуват петрол от Иран след ноември - включително и за Китай - най-големият вносител, пише The Wall Street Journal.

Браян Хук посочи още, че за някои държави, които правят опит да намалят покупките от Иран, ще бъдат направени изключения. Индия и Южна Корея също са сред най-големите вносители на петрол от Иран. И двете държави вече намалиха покупките с цел да избегнат санкции, докато успеят да осигурят доставки от дргуи страни.

Китай обаче многократно вече заяви, че няма планове да се съобразява със САЩ и санкциите срещу Иран, които влизат в сила на 4 ноември. Някои анализатори дори очакват Китай да увеличи вноса от Иран.

Иран: САЩ няма да ни спре да изнасяме петрол

Иран: САЩ няма да ни спре да изнасяме петрол

Действията на Вашингтон ще имат последици, предупреди иранският външен министър

Поднебесната империя купува около една четвърт от "черното злато", което Иран изнася.

"Китай вярва, че безразсъдното въвеждане на санкции или заплахите да бъдат използвани няма да решат проблемите", заяви Министерството на външните работи на Китай миналата седмица.

Вашингтон ще трябва да се справи и с някои партньори като Франция, Германия и Великобритания, които обсъждат как да подкрепят търговията с Иран, за да спасят ядрената сделка. САЩ представи списък с 12 искания, които трябва да бъдат изпълнени, за да премахне санкциите, но критиците твърдят, че реалната цел е смяна на режима.

Анализатор: Петролът скача над $90 при санкции срещу Иран

Анализатор: Петролът скача над $90 при санкции срещу Иран

Големият въпрос е колко милиона барела ще изчезнат от пазара