Ако Съединените американски щати наложат санкции върху търговията с петрол от Иран, това ще повиши цената на "черното злато" до над $90 за барел, смята Амрита Сен, главен петролен анализатор в Energy Aspects, цитирана от CNBC. Днес влязоха в сила първите ограничения, а на 4 ноември т.г., ако не бъде постигната нова сделка, ще бъдат наложени и санкции върху петрола.

"Критично важно е обаче колко от добива на Иран ще изгубим. Много хора смятат, че Китай може да губи целия петрол, но те излязоха и заявиха: "Да, няма да намалим количеството, но няма и да го увеличим", обясни тя.

Санкциите срещу Иран влизат в сила. Какво следва?

Санкциите срещу Иран влизат в сила. Какво следва?

Европейските лидери се притесняват от гражданска война и нов поток бежанци

Инвеститорите се опитва да преценят накъде ще тръгне петрола, колебаейки се между бичи фактори като намаляване на доставките от Иран до мечи такива - като увеличаване на производството от ОПЕК. В края на юни картелът реши да увеличи добива с до един милион барела дневно от август. Решението помогна да се сложи край на ценовото рали на петрола, който достигна над $80 за барел.

Предишният път, в който Иран бе санкционирана, около половината от износа ѝ от общо 2,4 милиона барела изчезна от пазара. Този път анализатори смятат, че намалението ще е драстично по-малко. Morgan Stanley предвижда добивът да намалее до 2,7 милиона барела дневно към четвъртото тримесечие, като това ще премахне от пазара над един милион барела.

Според Bank of America Merrill Lynch "всеки един милион барела дневно дисбаланс носи ценови удар от около $17".

Петролът леко се покачва след петъчния спад

Петролът леко се покачва след петъчния спад

Сутринта Brent се търгува по $73,32, а WTI - по $68,69 за барел