Докато администрацията на Доналд Тръмп се готви да въведе отново санкциите срещу Иран, премахнати от ядреното споразумение през 2015 година, европейските лидери се опасяват от по-голяма нестабилност в региона, пише AP. Изтеглянето на Тръмп от сделката, подписана от САЩ и други пет световни сили, остава едно от най-важните външнополитически решения на неговото управление.

От днес влизат в сила санкции, които забраняват на Иран да купува или придобива по други начин щатски долара, да търгува със злато и други ценни метали, както и с алуминий, стомана, графит, въглища и определен софтуер за "интегриране на индустриални процеси", показва списъкът на Министерството на финансите а САЩ. Санкции се въвеждат и срещу издаването на нови облигации и търговията с автомобили.

В неделя държавният секретар Майк Помпео заяви, че подновените санкции срещу Иран ще бъдат "стриктно прилагани" и ще останат в сила, докато иранското правителство не промени радикално курса си. Наричайки санкциите важен стълб в политиката на Вашингтон спрямо Иран, той заяви, че администрацията е готова да ги загърби, но това ще "изисква огромна промяна" от Техеран, а именно: "Те трябва да се държат като нормална страна. Това искаме. Просто е".

Много съюзници вярват, че зад тези думи се крие искане за промяна на режима.

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Президентът на САЩ ще обяви тази вечер своето решение

Последните и най-важни санкции - тези върху петролния сектор и централната банка - ще бъдат възстановени на 4 ноември.

Ядрената сделка премахна международните санкции, след като Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма. Инспектори от ООН заявиха, че Иран спазва сделката, но Тръмп заяви, че тя не прави достатъчно, за да намали "зловредните действия" на Иран в региона.

Санкциите срещу Иран и Венецуела могат да дадат повече сила на съперниците на САЩ

Санкциите срещу Иран и Венецуела могат да дадат повече сила на съперниците на САЩ

Тръмп се изправя пред сложни политически маневри

Европейските държави остават зад сделката, гледайки на нея като на най-сигурния начин да запазят националната си сигурност.

"Проблемът е: какво следва?", казва европейски дипломат, припомняйки притесненията, че Тръмп няма да премахне санкциите без смяна на режима.

Ако санкциите сринат правителството в Техеран, Иран най-вероятно ще попадне в гражданска война, подобна на Сирия, или радикали ще поемат власт, смятат дипломатите. Задълбочаваща се икономическа криза пък ще доведе до нов поток мигранти към Европа.

Икономиката на Иран понесе тежък удар след съобщението на Тръмп за изтегляне на сделката. Това доведе до редица протести, които продължават и досега.