Управляващата партия в Япония призова страната да разработи свой собствен самолетоносач и да купи американски изтребители F-35B, за да отговори на агресивните действия на Китай, съобщава Wall Street Journal.

Комисията по отбрана на партията на премиера Шиндзо Абе предложи този ход, за да защити отдалечените японски острови, включително онези, за които претендира Пекин.

Страната вече разполага с 4 разрушителя, които могат да пренасят хеликоптери. Депутатите обмислят дали бойните кораби, всеки от които струва по 1 милиард долара, да бъдат приспособени, така че да пренасят изтребители.

Съпартийците на Абе препоръчват покупката на бойни самолети F-35B, които могат да излитат и кацат вертикално. Това ги прави подходящи за кораби с по-къси палуби и малките острови с техните къси писти. САЩ са разположили свои самолети F-35Bs в американска база в Япония.

Според политиците страната е изправена пред "най-голямата кризисна ситуация в следвоенната ера", визирайки набезите на Китай в Източнокитайско море. Пекин претендира за островите, контролирани от Япония и през последните години изпраща все по-големи кораби на бреговата охрана, някои от които въоръжени, за да обикалят островите.

Окончателната версия на предложенията ще бъде оповестена през май. Тяхната цел е да повлияят на новия 5-годишен план за отбрана, който правителството на Абе трябва да изготви до декември.

Япония готви една от най-големите военни сделки в световната история

Япония готви една от най-големите военни сделки в световната история

Страната увеличава значително военната си мощ

Япония не е имала напълно оперативен самолетоносач от времето на Втората световна война. В началото на войната тя има една от най-мощните флоти самолетоносачи в света, което я превръща в основен съперник на САЩ в Тихия океан. Впоследствие по-голямата част от корабите й са потопени от американския флот.

В момента японският флот има общо 154 кораба и 346 самолета. Военноморските сили на Япония разполагат с 19 подводници, 26 разрушителя, 10 фрегати, 30 миночистача, 6 патрулни кораба и др. Единствените кораби, които могат да пренасят бойна авиация, са 4-те разрушителя, но те засега са в състояние да носят военни самолети. Те са и най-големите военни кораби на Япония.

Премиерът Абе се опитва да премахне някои от ограниченията, наложени на японската армия след Втората световна война, като увеличава бюджета за отбрана от 2013 г. насам. Разходите за отбрана ще нараснат с 1.3% до рекордните 47 млрд. долара за финансовата година, започваща от 1 април. Предвидени са средства за нови бази на южните острови, първите крилати ракети на страната, както и по-мощните балистични ракети.

Япония вдига рекордно военните си разходи

Япония вдига рекордно военните си разходи

Новият бюджет за отбрана е $44 милиарда

Япония обучи специален военноморски отряд и купи от САЩ изтребители F-35A, които излитат по обичайния начин. Страната смята да даде повече от 800 млн. долара, за още 6 такива самолета, завършвайки покупката на общо 28, предвидена в настоящия 5-годишен план за отбрана.

Китай заяви, че поради "исторически причини" японската военна политика "предизвиква голяма тревога от азиатските й съседи". Пекин препоръча Япония да "се въздържа от извършване на каквото и да било, което би навредило на регионалния мир и стабилност".

По време на посещението си в Токио през ноември президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Япония да купи "огромни" количества военно оборудване от Щатите.