Правителството на Япония одобри рекорден бюджет за отбрана за следващата финансова година на фона на продължаващите териториални спорове с Китай и заплахи от страна на Северна Корея.

Размерът на средствата, които властите планират да похарчат за такива цели са 5,13 трилиона йени (43,6 млрд. долара) при общ размер на бюджета от 97,5 трлн. йени (830 млрд. долара).

Новият бюджет на Япония влиза в сила на 1 април 2017 година. Преди това той трябва да бъде приета от парламента на страната, информира rns.online.

Териториалните спорове с Китай около острови във Източно-китайски море доведоха до увеличаване на разходите за брегова охрана до 210 млрд йени (1,8 млрд. долара от сегашните 187,7 млрд. йени.

За тази цел японските власти имат намерение да закупят пет големи патрулни кораби и да разширят щат на бреговата охрана с 200 души. Токио, освен това иска да усъвършенства системата си за противоракетна отбрана в отговор на ядрената програма на северна Корея.

Експерти отбелязват, че рязкото повишаване на военните разходи на фона на икономическите проблеми на страната и застаряване на населението може да доведе до ново увеличаване на японския външен дълг.