Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Huawei представлява риск за сигурността, след като стана ясно, че НАТО се нуждае от сигурна 5G технология от ново поколение, пише Reuters.

Някои анализатори сравняват технологичната надпревара за 5G с оръжейната надпревара с Студената война. Доминирането на всеки световен конкурент на САЩ обаче е неприемливо за Вашингтон.

"Не мисля, че това е риск за сигурността, това е опасност за сигурността. Говорих с Италия и изглеждат така, сякаш те няма да продължат напред с Китай. Говорих и с други държави, и те няма да продължат напред. Всички няма да продължат напред", каза Тръмп.

Лидерите на НАТО заявиха днес, че се нуждаят от сигурни 5G комуникации.

"НАТО и съюзниците, с техните съответни правомощия, се ангажират да гарантират сигурността на нашите комуникации, включително 5G, признавайки необходимостта да разчитат на сигурни и устойчиви системи", казват лидерите на НАТО в съобщение.

"Ние обявихме оперативна зона за НАТО, като признаваме нейното значение за запазването ни в безопасност и справянето с предизвикателствата пред сигурността, като същевременно спазваме международното право."

Huawei мести изследователския си център от САЩ в Канада

Huawei мести изследователския си център от САЩ в Канада

Според забраната китайският гигант не може да комуникира със собствените си служители в САЩ