Китайският технологичен гигант Huawei ще премести американския си изследователски център в Канада. Ходът се налага заради американските санкции срещу компанията, пише Associated Press.

В интервю за базирания в Торонто вестник Global and Mail основателят и изпълнителен директор на Huawei Рен Джънфей заяви, че преместването се налага, защото китайската фирма ще бъде блокирана да взаимодейства със служителите си в САЩ.

Huawei е втората по големина компания за смартфони в света и най-големият производител на мрежова екипировка за телефонни оператори. Властите на САЩ твърдят, че с устройствата си компанията представлява риск за националната сигурността, което Huawei отрича.

Американските санкции срещу Huawei ще костват работни места на САЩ

Американските санкции срещу Huawei ще костват работни места на САЩ

Това твърди Анди Пърди, който отговаря за сигурността в китайската компания

Все пак администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви 90-дневно възстановяване на някои продажбите на Huawei. Правителството заяви, че това ще се прилага само за компоненти и технологии, необходими за поддръжка на безжични мрежи в селските райони.

Ръководителят на технологичната компания не дава почти никакви подробности. През месец юни обаче Huawei обяви, че съкращава 600 работни места в изследователския си център Силиконовата долина в Санта Клара, Калифорния. На работа са останали около 250 служители.

Центърът за научноизследователска и развойна дейност ще се премести от САЩ в Канада. Според американската забрана Huawei не може да комуникира по какъвто и да е начин със собствените си служители в САЩ, каза Рен Джънфей.

Новите модели на Huawei вече не съдържат американски компоненти

Новите модели на Huawei вече не съдържат американски компоненти

Забраната, наложена от Вашингтон, започва да изглежда като самопрострелване

Huawei се опитва да запази бизнеса си при евентуална забрана за достъп до американски компоненти, което сериозно заплашва да навреди на бизнеса на гиганта със смартфони. Скоро обаче анализ на UBS и Fomalhaut Techno Solutions (втората - япoнcĸa тexнoлoгичнa лaбopaтopия, ĸoятo изcлeдвa компонентите наycтpoйcтвата - бел. ред.) констатира, че новите модели смартфони на китайската компания не съдържат чипове, произведени в САЩ. Πpeдcтaвeният пpeз ceптeмвpи пocлeдeн cмapтфoн нa Нuаwеі Маtе 30, ĸoйтo e c извит диcплeй и шиpoĸoъгълни ĸaмepи, ce ĸoнĸypиpa c іРhоnе 11 нa Аррlе. И тoй нe cъдъpжa нитo eднa чacт, идвaщa oт CAЩ. Това се отнася и за моделите Y9 Prime и Mate, пуснати след месец май.

Нuаwеі пocтигнa знaчитeлeн нaпpeдъĸ в oтĸъcвaнeтo cи oт зaвиcимocттa oт aмepиĸaнcĸитe ĸoмпaнии, който учудва дори и анализаторите. "Koгaтo Нuаwеі излeзe c тoлĸoвa виcoĸ ĸлac тeлeфoни бeз aмepиĸaнcĸo cъдъpжaниe, ĸoмпaниятa вcъщнocт oтпpaви мнoгo гoлямo пocлaниe", тълкува Kpиcтoфъp Poлaнд, aнaлизaтop нa пoлyпpoвoдници в Ѕuѕquеhаnnа Іntеrnаtіоnаl Grоuр пред Wall Street Journal.

Според експертите сега най-големият проблем пред Huawei се очертава забраната за използването на апликациите на Google като YouTube, Google Maps и Google Play. 

Huawei: Можем да сме №1 и без Google

Huawei: Можем да сме №1 и без Google

Просто ще отнеме повече време, казва основателят и главен изпълнителен директор