Американските технологични компании продължават да възобновяват бизнеса си с Huawei, след като Mиниcтepcтвoтo нa тъpгoвиятa на САЩ започна да paзглeждa иcĸaниятa зa лицeнз на фирми за търговия с китайския гигант. Това обаче може да се окаже твърде късно, защото Huawei вече изгражда смартфоните си без американски чипове, пише Wall Street Journal.

Представеният през септември последен смартфон на Huawei Mate 30, който е с извит дисплей и широкоъгълни камери, се конкурира с iPhone 11 на Apple. И той не съдържа нито една част, идваща от САЩ, показва анализ на UBS и Fomalhaut Techno Solutions - японска технологична лаборатория, която изследва устройството.

През май администрацията на Тръмп забрани американските доставки до Huawei, тъй като търговското напрежение с Пекин ескалира. Този ход ограничи компании като Qualcomm и Intel да изнасят чипове за компанията.

САЩ планира ново 90-дневно удължаване на лиценза на Huawei

САЩ планира ново 90-дневно удължаване на лиценза на Huawei

Ходът идва в момент на засилени преговори за изхода от търговската война

В края на месец ноември стана ясно, че отделът за лицензите за износ е започнал да разглежда подадените от американските производители молби за възобновяване на доставките. Отделът е получил около 300 заявления, като по последна информация са разгледани около половината такива.

Междувременно Huawei постигна значителен напредък в откъсването си от зависимостта от американските компании. Компанията дълго разчиташе на доставчици като Qorvo, производител на чипове в Северна Каролина, които се използват за свързване на смартфоните с телефонните кули. Други такива производители бяха: Skyworks Solutions - базирана в Уобърн, Масачузетс компания, която прави подобни чипове; базираната в Сан Хосе Broadcom, която произвежда Bluetooth и Wi-Fi чипове; базираната в Остин, Тексас Cirrus Logic, която произвежда аудио чипове. 

Всичко това и неясното бъдеще на търговските отношения със САЩ намалиха значително доверието на Huawei и логично доведе до елиминирането на американските чипове от производството на новите модели смартфони. Според анализа на Fomalhaut в това число влизат и моделите Y9 Prime и Mate, пуснати след месец май. Подобни заключения правят и две други фирми, които разглобяват и изследват компонентите на устройствата - iFixit и Tech Insights.

В по-старите модели на Mate 30 аудио чиповете бяха от Cirrus Logic, а в по-новите модели Mate 30 чиповете идват от холандския производител NXP Semiconductors. Усилвателите на мощност, предоставени от Qorvo или Skyworks, бяха заменени с чипове от HiSilicon - фирмата за проектиране на чипове на Huawei.

Microsoft се сдоби с лиценз за търговия с Huawei

Microsoft се сдоби с лиценз за търговия с Huawei

Американската компания ще може да изнася софтуер за китайския телекомуникационен лидер

"Когато Huawei излезе с толкова висок клас телефони без американско съдържание, компанията всъщност отправи много голямо послание", каза Кристофър Роланд, анализатор на полупроводници в Susquehanna International Group. По думите му на последните срещи ръководителите на Huawei са посочили, че отдалечаването от американските чипове става факт. Той обаче остава учуден колко бързо това се е случило. Междувременно китайската фирма обяснява, че предпочита чиповете от САЩ, но няма друга опция освен да намери алтернатива.

САЩ отдавна считат телекомуникационното оборудване на Huawei за заплаха за националната сигурност - оборудването можело да се използва за шпионаж. Смартфоните, които са изключително популярни в Европа и Китай, на практика не са налични в САЩ. В същото време компанията има голяма роля в търговската война между двете най-големи икономики, след като Пекин поиска облекчения като условие за търговска сделка.

Ръководителите на Huawei твърдят, че са очаквали хода на САЩ след години натиск, поради което започнали да складират резервни части. В други случаи производителят започнал работа върху собствени компоненти. По данни на фирмата в рамките на миналата година Huawei е закупила технология от САЩ на стойност 11 милиарда долара.

Стремежът на Huawei да се отърси от зависимостта си от американските части надхвърля смартфоните, казва ръководителят на киберсигурността в Huawei Джон Съфолк. Той обясни, че компанията вече е в състояние да произвежда 5G базови станции, които са ключова част от инфраструктурата, необходима за високоскоростната мрежа, без американски компоненти.

"Всяка наша 5G технология вече е без американски части. Искахме да продължим да използваме американски компоненти. Това е добре за американската индустрия. Това е добре и за Huawei. САЩ обаче прекратиха това", каза Съфолк.

Huawei започна да тества базовите станции през лятото. Въпреки че производствения капацитет на компанията сега е ограничен до 5 000 станции на месец, говорител на компанията заяви, че цифрата трябва да се увеличи до около 125 000 на месец в рамките на следващата следващата година.

Huawei: Можем да сме №1 и без Google

Huawei: Можем да сме №1 и без Google

Просто ще отнеме повече време, казва основателят и главен изпълнителен директор

"Независимостта ни от американските доставки показва, че стратегията на САЩ да изолира Huawei не дава резултат", тълкува президентът на консултантската фирма International Business Strategies Хендел Джоунс.

Въпреки този напредък, Huawei все още има една голяма уязвимост по веригата за доставки. Не трябва да се забравя, че неговите смартфони работят на операционната система Google Android и използват множество приложения, създадени от Google. Въпреки че Android е с отворен код и може да се използва свободно, това не се отнася за приложенията като YouTube, Google Maps и магазина за приложения на Google Play. При пускането си през септември моделът Mate 30 беше първият основен телефон на Huawei, който стартира без приложения на Google.

Ако не получи разрешение от властите в САЩ, китайският гигант може да пострада сериозно. Най-силно ще бъдат повлияни задграничните пазари. Huawei се опитва да избяга от Android и представи самостоятелно разработена операционна система, наречена HarmonyOS. Първоначално операционната система обаче не е била предназначена за смартфони и ръководителите на Huawei предпочели засега да се придържат към Android, допълниха от компанията.