Основателят и главен изпълнителен директор на Huawei Рен Жънфей изрази увереност, че компанията може да застане начело по продажби на мобилни телефони, дори и без услугите на Google.

Китайската компания вече е най-големият производител на телекомуникационно оборудване и бе напът да изпревари Samsung на пазара на телефони през тази година, но походът ѝ бе спрян от включването ѝ в черния списък на Съединените американски щати. Попадането ѝ там е пречка на щатски компании като Google, Intel и Broadcom да правят бизнес с Huawei, освен ако не получат специален лиценз от правителството.

След забраната пазарният дял на Huawei извън Китай намалява, след като потребителите се отказват да купуват телефони, които нямат достъп до Google Play Store, както и до популярни приложения като Facebook, Uber и Google Maps.

В отговор на въпрос на CNN дали Huawei все още може да стане №1 на пазара на телефони в света и без Google, Рен казва: "Не смятам, че това ще бъде проблем", добавяйки, че просто целта ще отнеме повече време.

Huawei готви двойни заплати и още $285 милиона бонуси за служителите си

Huawei готви двойни заплати и още $285 милиона бонуси за служителите си

Заради доброто представяне въпреки американските санкции

Някои компании, като Microsoft, получиха лицензи миналата седмица от щатския Департамент по търговията, благодарение на които могат да възобновят частично бизнес отношенията с Huawei. Засега Google нито е получила лиценз, нито такъв ѝ е отказан, каза Рен. От щатската технологична компания отказват коментар.

От Huawei многократно са подчертавали, че предпочитат да работят с Google. Технологичната компания представи своя операционна система, носеща името Harmony. Засега обаче тя не изглежда готова за умните телефони. Приложенията в собствения магазин на Huawei пък са едва 45 хил., при 2,8 милиона в Google Play Store, по данни на Statista.

Меркел понесе тежък удар от съпартийците си заради Huawei

Меркел понесе тежък удар от съпартийците си заради Huawei

ХДС прие решение срещу допускането на китайската компания в изграждането на 5G инфраструктурата