Американският президент Доналд Тръмп изрази съмнения около бъдещето на технологичния гигант Apple и настоя отново компанията да премести производството си в Щатите в края на миналата седмица.

Коментарът на държавния глава идва след като от производителя предупредиха за по-слаби от очакваното финансови резултати, а това доведе до срив на акциите на Apple.

"Apple прави своите продукти в Китай. Казах на Тим Кук, който е мой приятел "Произвеждайте продуктите си в САЩ". Китай е най-големият печеливш от Apple, не ние", коментира Тръмп, цитиран от CNN Business.

"Моят фокус са Щатите. Искам тези компании да се върнат обратно в страната", допълва държавният глава и посочва: "Искам Apple да прави iPhone и всички останали чудесни продукти в страната.".

Експерти обаче предупреждават, че американският гигант разчита на много сложна верига за доставки и преместването й от Китай би било много сложно и малко вероятно.

"Може да имаме първи човек на Марс преди Apple да започне да произвежда повечето си смартфони в САЩ", смята анализаторът Дан Ивс.