Турция обмисля искането на САЩ да забави покупката на руската оръжейна система S-400 до 2020 година - ход, който може да намали напрежението между двете съюзнички в NATO, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Миналата седмица администрацията на Доналд Тръмп е поискала от Анкара да забави получаването на S-400, което трябва да се случи по първоначален план през юли. Забавянето ще купи на двете страни с най-големи армии в NATO повече време, за да решат спора, който обтегна отношенията помежду им и може да допринесе за нови санкции срещу и без това намиращата се в лошо състояние турска икономика.

САЩ казва, че руския зенитно-ракетен комплекс за противоракетна отбрана е създаден, за да сваля американски и съюзнически самолети, включително F-35, по който работят и турски производители. Искането на Вашингтон идва в момент, в който двете столици уговарят дата за посещението на Тръмп в Анкара.

Миналият месец държавният секретар Помпео подчерта, че Турция не може да остане част от програмата F-35, ако закупи руското оръжие. Анкара се готви да придобие 100 от новото поколение изтребители.

Турция вече предложи да бъде създадена комисия с участието на САЩ и NATO, която да вземе решение дали S-400 представлява риск за съюзническото въоръжение.

Турция няма да се откаже от руските S-400 въпреки заплахите от САЩ

Турция няма да се откаже от руските S-400 въпреки заплахите от САЩ

Вашингтон се готви да спре доставката на F-35