Украйна ще въведе мораториум по плащането на дълга си от 3 млрд. долара към Русия, ако Москва откаже преговори по неговото преструктуриране. Това заяви днес премиерът на страната Арсений Аценюк.

"Русия няма да получи привилегировани условия в сравнение с другите кредитори. Ако тя се откаже от преговори – ние ще въведем мораториум по изплащането на дълга”, написа Яценюк в Туитър, цитиран от BBC.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки изказването на украинския премиер, отбеляза, че не изплащането на дълга ще означава за Москва изпадане на Украйна в ситуация на дефолт. Макар че, според него, този дълг е има статут на суверенен.

По-рано за опасността за изпадане в дефолт предупреди украинският министър на финансите Наталия Яреско.

Главният кредитор на Украйна – Международният валутен фонд, вече призова Киев и Москва към диалог за изработването на конструктивно решение за изплащането на дълга. Фондът има намерение да разгледа статутът на този дълг на заседанието през ноември.

Кредитът от 3 млрд. долара бе отпуснат през декември 2013 г., когато президент на Украйна бе Виктор Янукович. Новата власт в Киев настоява дългът да се признае за търговски и да подлежи на преструктуриране и намаляване с 20 на сто.

Русия отхвърля този вариант и настоява за суверенен (държавен) статут на дълга. Москва държи  Киев да погаси кредита през декември тази година и заплашва в противен случай да се обърне към международния  съд.

Руският президент  Владимир Путин ще обсъди на  15 ноември с шефа на МВФ, Кристин  Лагард  създалата се ситуация около украинския дълг, съобщи Reuters. Това се стане по време на срещата на Г20 в турския град Анталия.