Украинските власти започнаха да блокират и изземват активите на Газпром на територията на страната поради неспазване от страна на руската компания на присъдата на Стокхолмския арбитражен съд по транзитния спор с Нафтогаз. Това се съобщава на уебсайта на правителството в Киев.

"Започна описването и арестуването на активи, принадлежащи на Газпром в Украйна", се казва в съобщението. Процедурите за изпълнение на тези мерки се осъществяват от Департамента за държавна изпълнителна служба към Министерството на правосъдието на страната. 

В списък на отнеманите активи е имуществото на компаниите "Газпром продажби Украйна", "Международен консорциум за управление и развитие на газопреносната система на Украйна", ценните книжа на ОАО «Институт ЮЖНИИГИПРОГАЗ" и АО "Газтранзит".

Акциите на тези дружества ще бъдат продадени на открити търгове, се посочва в сайта на правителството.

В съобщението се отбелязва, че за оценката за стойността на отнетото имущество ще бъде привлечена компанията "Украинска експертна група" па». По нейни данни само стойността на акциите на АО "Газтранзит" е за 630,7 млн. украински гривни (1,3 млрд. рубли, около 19 млн. евро.).

След арбитража: Газпром трябва да плати $2,5 милиарда на Украйна

След арбитража: Газпром трябва да плати $2,5 милиарда на Украйна

Руската компания ще обжалва решението

На 7 март, информира агенция РБК, украинският премиер Владимир Гройсман възложи на Министерството на правосъдието да координира работата си с Нафтога" за възможно отнемане на активите на Газпром в страната , ако руската компания не се съобрази с присъдата на Стокхолм арбитражния съд.

Той подчерта също , че Газпром също трябва да спазва изискванията на антимонополния орган на Украйна и решенията на украинските съдилища. 

Антимонополният комитет на Украйна януари 2016 г., призна Газпром за виновен в злоупотреба с монополно положение на пазара на природен газ в страната и наложи глоба от 86 милиарда гривна, като сумата се удвои заради наказателни лихви за година. Украински съд потвърди законността на това решение.

"Газпром" с контраудар: спря доставките на газ за Украйна

"Газпром" с контраудар: спря доставките на газ за Украйна

Руснаци и украинци взаимно се обвиняват в некоректност

В края на февруари Стокхолмският арбитражен съд задължи Газпром да плати на Нафтогаз 4,63 млрд. долара за неизпълнение на договора за транзит на газ през страната. Украинската фирма от своя страна трябва да плати на руската $2,650 милиарда за нейни задължения към Газпром.

Газпром отказва на този етап да изпъни решението на съда и обяви, че ще го обжалва.