Руската компания "Газпром" отказа да възобнови доставките на природен газ за Украйна от 1 март. Причината е липсата на допълнително споразумение към действащия договор, което е нужно за начало на доставките, съобщава БГНЕС.

Газовият гигант вече е върнал на украинския оператор "Нафтогаз" получената предплата и няма да й достави заявените обеми.

Киев не е съгласен с цената на руския газ, ще купува от Европа

Киев не е съгласен с цената на руския газ, ще купува от Европа

Москва не приема никакви промени във формулата за доставки

"Очевидно е , че доставките на газ от 1 март за "Нафтогаз Украйна" няма да се осъществяват", заяви зам.-председателят на управителния съвет на "Газпром" Александър Медведев.

"Нафтогаз" смята отказа на "Газпром" за нарушение на договора между компаниите, както и за неизпълнение на решението на Стокхолмския арбитраж от декември 2017 г. по иска на украинската към руския газов концерн.

След арбитража: Газпром трябва да плати $2,5 милиарда на Украйна

След арбитража: Газпром трябва да плати $2,5 милиарда на Украйна

Руската компания ще обжалва решението

"Учудва ни позицията на "Газпром". Компанията поиска сметката в рамките на договора, променен от арбитража, сметката бе платена. Оценяваме отказа на "Газпром" от доставката като нарушение на договора и неизпълнение на решението на арбитража", заяви председателят на управителния съвет на "Нафтогаз" Андрий Кобольов.

Заради отсъствието на доставки от Русия Украйна ще трябва за няколко дни да въведе икономичен режим на потребление на газ в промишлените си предприятия и да намали потреблението на топлоцентралите с 5-10%.

Жалко за "Газпром"

Жалко за "Газпром"

Какъв можеше да стане концернът, но какъв стана

Арбитражът постанови Украйна да купува не по-малко от 4 млрд. куб. м газ годишно до края на 2019 г., когато изтича 10-годишният договор между двете компании.

Страната трябва да купува 80% от този нов обем по условието "взимай или плащай". Тоест "Нафтогаз" трябва да плаща договорения ежегоден обем доставки независимо от това колко газ купува в действителност.

Според предишни информации украинската компания е поискала от арбитража да получи 16 млрд. долара от руския гигант, цените на газа да бъдат преразгледани, виртуалният реверс разблокиран и възможност транзитният договор да бъде преоформен с друг оператор.