Чехия е готова да приеме единната европейска валута и да стане член на еврозоната, заяви управителят на Централната банка, Иржи Руснок.

Но до приемането на еврото, би било желателно да се намали разликата между доходите на чехите и жителите на еврозоната, заяви той в интервю за местната новинарска агенция CTK, съобщава Интерфакс.

И по-рано властите в страната официално са заявявали намеренията си да преминат към общата европейска валута, но конкретни срокове за тази крачка досега не са посочвани.

По оценка на министерството на финансите, цените в Чехия представляват средно 60% от тези в страните членки на еврозоната.

Средната годишна заплата на чехите през 2014 г. е била около 345 хиляди крони, което е 37% от средния показател за ЕС (930 хил. крони). При това две трети от работниците в Чехия получават заплати под средните за страната, пише cznews.info.

Брутният вътрешен продукт на Чехия за 2016 година се увеличи с 2,5% , след ръст от 4,5% в предходната година. Експертите очаква растежа на чешката икономика през 2017 година да остане на същото ниво като миналата година.