Великобритания намалява прага на заплатата на квалифицирани работници имигранти, пише Reuters, позовавайки се на правителствен доклад. Хората, отиващи да работят на Острова, ще трябва да печелят най-малко 25 600 паунда годишно, а не 30 000 паунда, както е в момента. Докладът подчертава и че планираният основен ремонт на имиграционната система може да удари икономическия растеж на страната.

След като Великобритания напусне ЕС този петък - 31 януари, правителството започва да прилага най-голямата програма за промяна на граничния си контрол от десетилетия насам. По този начин ще се прекрати приоритизирането на имигрантите от ЕС спрямо тези, идващи от други страни.

Промяната на прага на възнаграждението идва като препоръка към правителството от Консултативния комитет по миграция на Великобритания - независим публичен орган, който съветва кабинета по въпросите, свързани с миграцията.

"Препоръките вероятно ще намалят бъдещия растеж на населението и на икономиката на страната в сравнение със свободното на движение, като се използват прагове за умения и заплати. Не съществува съвършена система и трябва да се вземат неизбежни трудни компромиси", заяви председателят на комитета Алън Манинг.

Комитетът информира и че ако правителството иска да въведе точкова система за работниците имигранти, то трябва да се намери начини за установяването и на маршрут за квалифицирани работници, които не са имали предложение за работа.

Хиляди фирми от ЕС ще отворят офиси във Великобритания след Brexit?

Хиляди фирми от ЕС ще отворят офиси във Великобритания след Brexit?

Това означава нови офиси и персонал

Учителите и здравните работници би трябвало да се възползват от по-ниските прагове на заплати въз основа на националната скала на заплатите, пише още в доклада.

Ако се приеме предложението, се очаква това да доведе до много леко увеличение на БВП на глава от населението, на производителността и леко подобряване на публичните финанси.

Но докато исканията за държавната здравна служба, училищата и жилищата леко се облекчат, то това ще доведе и до увеличаване на натиска върху социалните услуги, на които разчитат по-ниско платените служители.

Докладът препоръча правителството скоро да взема решение относно промените в имиграционната система на Великобритания, за да предостави на компаниите достатъчно време да се подготвят за въвеждането на промените през януари 2021 година.

Брекзит без търговска сделка може да засегне износ от България за €23,6 милиона

Брекзит без търговска сделка може да засегне износ от България за €23,6 милиона

При липса на споразумение ЕС рискува мита върху експорт за €47 милиарда