Британският финансов министър Джеръми Хънт планира голям пакет от съкращения на разходите и увеличение на данъците, съобщават медиите на Острова. Новината идва на фона на предупреждението на финансовия министър, че публичните заеми на Обединеното кралство ще бъдат с около 70 милиарда паунда по-големи от очакваното.

Според британския фискален надзор по-лошите икономически перспективи ще увеличат държавните заеми с близо 100 млрд. паунда през 2026-27 г. В прогнозите си от март британският фискален надзор беше изчислил бюджетен дефицит от едва 31,6 милиарда паунда за тази година.

Хънт призна необходимостта от предприемане на действия след получаването на ужасяващата прогноза на Надзора. "Ще станем свидетели на това, че всички ще плащат повече данъци. Ще станем свидетели на съкращения на разходите", заяви той.

Министър-председателят Риши Сунак заяви, че Великобритания ще бъде наказана от финансовите пазари, ако не пристъпи към повишаване на данъците и намаляване на разходите, за да оправи публичните финанси.

Европа върви към вдигне данъците на богатите?

Европа върви към вдигне данъците на богатите?

Възможностите за покриване на бюджетните дефицити стават все по-ограничени

Приблизително половината от увеличението на заемите със 70 милиарда паунда се дължи на по-високите очаквани разходи за обслужване на държавния дълг, а останалата част идва от по-слабите перспективи за икономически растеж, които засягат данъчните приходи, и инфлацията, която увеличава разходите за социални помощи и държавни пенсии.

Влошаването на основните публични финанси, прогнозирано от британския фискален надзор, е значително по-голямо от това, изчислено от мозъчни тръстове като Institute for Fiscal Studies и Resolution Foundation, и е в основата на търсенето на мерки от страна на Министерството на финансите за възстановяване на държавната хазна.

Именно това вероятно този път наистина ще доведе до увеличаване на данъците и съкращаване на разходите, които след пет години ще достигнат 55-60 милиарда паунда годишно, което ще е достатъчно, за да се гарантира, че дълговото бреме на Обединеното кралство ще намалее през 2027-2028 година.

Ще извади ли Риши Сунак Великобритания от дълбоката рецесия, в която страната все повече затъва?

Ще извади ли Риши Сунак Великобритания от дълбоката рецесия, в която страната все повече затъва?

Новият министър-председател на Великобритания ще стъпи днес официално в длъжност