Риши Сунак ще стъпи днес официално в длъжността министър-председател на Великобритания. Той ще се срещне с крал Чарлз Трети, който ще го покани да състави правителство. Риши Сунак, който спечели надпреварата за лидерския пост на Консервативната партия, ще стане третият британски премиер за последните седем седмици.

Риши Сунак ще се изправи пред огромното предизвикателство да създаде стабилност след период на исторически хаос на политическата сцена и на финансовите пазари. Но другата му задача - да преведе страната през рецесията - се очертава да бъде също толкова трудна.

Бившият финансов министър спечели надпреварата за заместник на бившата му опонентка Лиз Тръс, която се очертава да бъде най-кратко управлявалият премиер в британската история. 

Сунак каза в понеделник, че е негов най-голям приоритет ще бъде "да обедини партията и страната" в лицето на "дълбоко икономическо предизвикателство".

Инвеститорите предпазливо приветстваха новината за победата му. Паундът се придвижваше и излизаше от червено спрямо щатския долар в понеделник. Последно се търгуваше над $1,13, около 0,1% по-високо. Доходността на референтните 10-годишни облигации на Обединеното кралство, които се движат в противоположни цени, падна до 3,76%. Индексът на средните британски компании FTSE 250 се повиши с 1,1%.

Сунак проведе кампания през лятото с обещания да помогне на домакинствата да се справят с нарастващите разходи за живот. Той каза, че ще намали данъците, но само след като ценовият натиск отслабне.

Лиз Тръс издържа само 45 дни: Kои са най-кратко управлявалите премиери в Европа?

Кои са най-кратко управлявалите премиери в Европа?

В списъка има и българско присъствие

И все пак икономическите перспективи се влошиха рязко оттогава - не на последно място поради пазарните сътресения, предизвикани от вече изоставения план на Тръс да намали данъците възможно най-скоро и да увеличи държавните заеми.

Внимателно наблюдаван измерител на икономическата активност спадна до 21-месечно дъно през октомври. S&P Global, която следи данните, заяви, че те на практика потвърждават, че Обединеното кралство е в рецесия.

"Повишената политическа и икономическа несигурност доведе до спад на бизнес активността със скорост, невиждана от глобалната финансова криза през 2009 г., ако се изключат месеците на блокиране на пандемията", каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence, цитиран от CNN.

Както доказа катастрофалният план на Тръс за намаляване на данъците, всеки икономически стимул извън незабавната подкрепа за сметките за енергия може да се окаже безполезен за Сунак.

"Ключов фокус за следващия министър-председател трябва да бъде фискалната отговорност", каза в изявление Карл Емерсън, заместник-директор на Института за фискални изследвания. "Нуждаем се от надежден план, който да гарантира, че държавният дълг може да се очаква да спадне в средносрочен план."

Икономика в рецесия

Банката на Англия прогнозира миналия месец, че икономиката на Обединеното кралство вече е в рецесия. Доказателствата в подкрепа на това мнение нарастват. Производството в страната се е свило с 0,3% през август, след увеличение от едва 0,1% през юли.

Правителствен доклад, публикуван в петък, показа, че продажбите на дребно са паднали с 1,4% през септември, което е по-лош спад от очакваното. И доверието на потребителите е близо до най-лошото си ниво в историята, тъй като инфлацията се върна на 40-годишен връх.

Дийн Търнър, икономист в UBS Wealth Management, нарече перспективата за разходите "меко казано доста мрачна". Основните въпроси сега, каза той, са колко дълго трае всеки един следващ спад и колко по-дълбок ще става.

Картината на финансовото състояние на Обединеното кралство също се помрачи с публикуването на данни в петък, показващи, че британското правителство е заело нетни 20 милиарда британски лири (22 милиарда долара) през септември, с 5,2 милиарда британски лири (5,7 милиарда долара) повече от очакванията на фискалния надзорен орган на страната.

Краткото управление на Лиз Тръс нанесе пореден удар върху британската икономика

Краткото управление на Лиз Тръс нанесе пореден удар върху британската икономика

В това са категорични експерти от Английската централна банка

"Слабостта в продажбите на дребно и превишаването на прогнозата за публичните заеми на Службата за бюджетна отговорност от март няма да улесни задачата на следващия министър-председател при навигирането на икономиката през кризата на разходите за живот, кризата на заемите и кризата на доверието ", каза Рут Грегъри, старши британски икономист в Capital Economics.

Има и известна неяснота относно следващите ходове на Банката на Англия. Бен Бродбент, заместник-директор по паричната политика, предупреди миналия четвъртък, че инвеститорите може да са изпреварили себе си в прогнозирането на повишения на лихвите на фона на неотдавнашния хаос.

"Остава да се види дали официалните лихвени проценти трябва да се повишат с толкова, колкото се оценяват в момента на финансовите пазари", каза той в реч.

Все още обаче се очаква централната банка да бъде много твърда на заседанията си през ноември и декември.