Лиз Тръс беше премиер на Великобритания малко повече от месец, но икономическите вреди, които нанесе са значителни. Очакванията на инвеститорите за големи лихвени повишения от Английската централна банка (АЦБ), направени заради фискалните планове на премиера, ще нанесат "доста значителен удар върху икономиката". За това предупреди заместник-управителят на АЦБ Бен Броудбент, цитиран от Reuters.

В своя реч той заяви, че не е ясно колко точно правителствените планове за таван на цените на енергията ще допринесат за инфлационния натиск в средносрочен план, след като схемата бе драстично свита от новия финансов министър Джереми Хънт.

"Комисията по парична политика към АЦБ вероятно ще реагира сравнително бързо на новини за фискална политика", коментира Бродбент по врема на своя реч в Imerial College в Лондон.

"Предстои да видим дали лихвите ще трябва да бъдат покачени с толкова, колкото в момента се очаква от финансовите пазари", допълни банкерът.

Цените не спират да растат: инфлацията във Великобритания пак надхвърли 10%

Цените не спират да растат: инфлацията във Великобритания пак надхвърли 10%

Най-големият скок в цените на храните на Острова от 1980 година насам

Въпреки че в последните дни се понижиха, прогнозите на пазарите за връх от около 5,25% на лихвата "са до известна степен най-голямото покачване на пазарните лихви между прогнозите на комисията, откакто тя бе създадена.

Ако лихвите достигнат 5,25%, като се имат предвид мултипликаторите на политиката, общото въздействие върху брутния вътрешен продукт (БВП) в целия затягащ цикъл би бил под 5% - от които само една четвърт вече е реализирана. Това би нанесло доста значителен удар върху търсенето на Острова в следващите няколко години, категорични са експертите.

Инфлацията при храните във Великобритания се повиши до най-високия си темп от началото на индекса през 2005 година. Според British Retail Consortium (BRC) и индекса на цените в магазините в световен мащаб NielsenIQ, инфлацията при храните достигна 10,6% през септември спрямо 9,3% през август.

При пресните храни инфлацията нараства до 12,1% спрямо 10,5% през август, което също е най-високият процент в категорията, регистриран някога.