Повече от 100 депутати от Консервативната партия на Великобритания настояват финансовият министър Риши Сунак да окаже подкрепа на пъбовете и на бирената индустрия в новия бюджет на страната, предава Sky News. Бюджетът ще бъде гласуван следващата седмица. В писмо до министъра представителите на торитете призоват той да запази замразяването на митата за алкохол. И най-важното - да бъде намалено митото за наливната бира.

"По-ниското мито за бира върху продажбата в пъбове, клубове и барове ще даде огромен тласък на бирената индустрия да просперира и да се възстанови изцяло от COVID-19", пишат в отворено писмо до министъра на финансите депутатите.

Как се отрази пандемията на продажбите на бира в България?

Как се отрази пандемията на продажбите на бира в България?

Пием бира все по-малко в стъкло, а пластмасовите бутилки увеличават продажбите

Според тях ако искането им бъде удовлетворено, това ще докаже ясния ангажимент на настоящото правителство в подкрепа на британския бизнес.

Кампанията за по-ниско мито върху бирата при продажбите на наливно пиво е оглавена от депутата Ричард Холдън, подкрепя от бившия лидер на торите сър Иън Дънкан Смит, както и от бившите министри от кабинета Алън Кернс и Карън Брадли - все популярни и влиятелни политици на Острова.

Те признават, че замразяването на митата за алкохол би струвало на хазната загуба в размер на около £300 милиона. Следователно, това ще доведе до по-високи данъци или повече държавни заеми. Според депутатите обаче това е "полезен компромис" в името на подкрепата на пивоварите, които представляват съществена част от британската икономика.

"Пъбовете са сърцето и душата на британските общности. Държавната подкрепа, предоставена им чрез отпускане на безвъзмездна финансова помощ по време на пандемията беше нещо голямо, но не може и да се отрече, че секторът е засегнат по-силно от всеки друг", коментира пред британските медии бившият министър Карън Брадли.

След McDonald's и пъбовете във Великобритания имат проблем - нямат достатъчно бира

След McDonald's и пъбовете във Великобритания имат проблем - нямат достатъчно бира

От проблеми с доставките се оплака една от големите вериги в сегмента

Според него и колегите му намаляването на митото за наливната бира не само ще подсили финансово любомите пъбове на британците, но ще има и голям ефект върху селското стопанство и заетостта, особеносред младите хора в сектора.

Правителството на Великобритания е подложено на натиск да "преосмисли" и всички останали мита за алкохол. В момента те са замразени заради кризата, като призивът е това да остане така и след въвеждането на новия бюджет.