Продължаващите се военни стремежи на президента на Русия Владимир Путин се отразяват положително върху промишленото производство, помагайки на икономиката на страната да "разбие" много от най-лошите прогнози на фона на санкциите.

Тайната около производството на военен хардуер не успя да прикрие напълно въздействието, което то започна да оказва върху БВП на Русия. Производството на "завършени метални изделия" - статистическа линия, която освен артикули като прибори за хранене включва оръжия, бомби и различни видове боеприпаси - се повиши с почти 30% през юли спрямо година по-рано след рязък спад през предходните месеци.

Отделна категория, наречена "други превозни средства и оборудване", която заедно с велосипеди и подобни продукти включва кораби, самолети и брони, също е сред най-добре представилите се.

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

В системата са включени над 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia, а също и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария, водят се преговори и с Китай

"Производството щеше да се представи много по-зле, ако не беше войната", каза Татяна Орлова от Oxford Economics.

Русия тихо добавя "преки загуби" от финансовите санкции

Икономическият подем от отбранителната индустрия обаче вероятно ще се окаже краткотраен, особено ако отклонява работна ръка, докато санкциите влошават руската военна машина, като я лишават от компоненти и технологии. Конфликтът около доставките на енергия за Европа също заплашва да намали приходите, като Русия вече е спряла повечето от доставките на газ за основния си пазар и продава суровия петрол с отстъпка.

Напълване

Русия бързо изгради финансова защита, за да отклони шока за икономиката си след нахлуването в Украйна през февруари, но преместването на индустриалната база на военна основа вероятно ще отнеме повече време. През юли Путин подписа закон, който дава на правителството изключителен контрол върху бизнеса за подпомагане на армията, като ги принуждава, ако е необходимо, да насочат производството към военни нужди или да работят допълнително.

"Данните от юли потвърждават, че увеличаването на държавните поръчки, предоставени от военно-промишления комплекс, подкрепя руското производство", каза Орлова. "Данните за промишленото производство изглеждаха твърде добри, за да са истина през последните няколко месеца."

Появяващите се доказателства може да подскажат, че Русия започва да се справя по-добре с осакатяващите прекъсвания, причинени от санкциите. През май САЩ заявиха, че техният експортен контрол е спрял работата в два големи руски танкови завода. Но последните местни доклади показват, че един от тях - Уралвагонзавод - набира обороти. Хората, занимаващи се с отбранително производство там, преминаха на 12-часов работен ден и могат доброволно да работят на осемчасова смяна в събота.

Брюксел атакува Москва с невиждани по мащаб нови санкции

Брюксел атакува Москва с невиждани по мащаб нови санкции

Същевременно Русия бомбардира Киев

Руската статистическа служба не отговори на запитване на Bloomberg за данни за отбранителната промишленост, но заяви, че събира статистика за "готови метални изделия" в съответствие с официална система за класифициране на икономическата дейност. Категорията не включва "крайни продукти" на военната индустрия, се казва в отговора, без да се пояснява какво означава това.

Номенклатурата за групировката, последно изменена през юли 2022 г., съдържа голям брой метални изделия, включително оръжия, боеприпаси, бомби, ракети, патрони и други.

Получаването на точна информация за икономиката стана по-трудно, след като правителството спря да публикува някои ключови статистически данни и вече не разкрива месечни цифри, разпределящи колко се харчат за различни бюджетни позиции, включително отбрана.

На тъмно

Фабричното производство, което преди беше показател за представянето на икономиката като цяло, едва се сви през юли, същия месец, когато брутният вътрешен продукт се сви с 4,3% на годишна база.

Центърът за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози прегледа официалните данни, за да установи, че индустриалното производство е намаляло с 3,1% през юли спрямо година по-рано. Изследователите приписват разликата с по-оптимистичната цифра на статистическата агенция отчасти на изключването на класифицирани елементи при изчисляването на продукцията.

Търговията между ЕС и Москва расте, въпреки санкциите

Търговията между ЕС и Москва расте, въпреки санкциите

Износът на селскостопанска продукция от Москва за Дания, Финландия и Чехия е нараснал в пъти

Други измерители на руската индустрия също сигнализират за спад, от измерване на бизнес доверието в производството до индекс, съставен от Банката на Русия. Проучване на мениджърите по покупките от S&P Global показа, че производителите са преживели шестмесечен спад в производството, който приключи едва през август.

И все пак официалните данни показаха, че според сезонно и работните дни фабричното производство не е спаднало от април и всъщност е започнало да расте през юли.

Военните поръчки вероятно са допринесли за възстановяването на производството през юли, каза Евгений Суворов, водещ руски икономист в CentroCredit Bank. Увеличението също така вероятно се дължи и на неочаквания скок в строителството през същия месец, когато изненада икономистите с ръст от повече от 6%, каза той.

Скърцаща военна машина

Разходите за отбрана през първите седем месеца на годината са били с около 20 милиарда долара по-високи, отколкото през същия период на 2021 г., изчислява Янис Клуге, анализатор на руската икономика от Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността в Берлин.

Същевременно бюджетът на страната за обществени поръчки за отбрана ще се увеличи с до 700 милиарда рубли (11 милиарда долара) тази година, съобщи високопоставен източник. През 2021 г. общите военни разходи на Русия достигнаха приблизително 65,9 милиарда долара. При 8,4% от месечния БВП правителството вече реализира най-големия си бюджетен дефицит през юли от лятото на 2020 г., а излишъкът му рязко се сви през август.

Ще сключи ли Москва "сделката на рублата"?

Ще сключи ли Москва "сделката на рублата"?

Русия се кани да изккупи дела на Rеnаult в Lаdа Аutо Ноldіng

"Трудно е да се изчисли колко дълго военните разходи могат да поддържат индустриалния растеж, тъй като данните са затворени", каза Александра Осмоловская-Суслина, независим руски икономист. "Може би година или може би повече."