Мината "Туров" в Полша, която се намира в близост до границата ѝ с Чехия, преди време се превърна в спорна тема между двете съседки.

Докато властите в Прага настояват за затварянето ѝ, тъй като заради добива там има влошаване на качеството и намаляване на водите в близките чешки населени места, тези във Варшава отказват да я затворят.

Проблемът с мината беше отнесен и до съда на Европейския съюз (ЕС), който постанови тя да спре работа. Полша от своя страна отказа да се съобрази с това решението на съда и сега ще трябва да плаща глоба в размер на 500 000 евро на ден заради това.

В началото на седмицата Върховният съд на ЕС разпореди страната да плаща тази глоба заради отказа да затвори въглищната мина.

От своя страна от правителството във Варшава посочват, че "не могат да си позволят спирането на работа на мината и на ТЕЦ-а към нея, защото това представлява риск за енергийната сигурност на страната".

Решението за глобата идва, след като през юни месец Чехия настоя съседката ѝ да изплаща по 5 милиона евро дневно заради негативния ефект върху околната среда на близките чешки населени места.