Властите във Венецуела взеха решение покрай Великден да не се работи цяла седмица. Това решение обаче не е причинено от силното желание за празнуване, а от задълбочаващата се енергийна криза в страната.

Президентът Николас Мадуро обяви, че всеки гражданин на Венецуела ще ползва три дни допълнителен отпуск към празничните два през следващата седмица, съобщава Bloomberg.

Правителството на държавата от Южна Америка планово е разпределило електрическите и водните ресурси за месеци напред, като съветва хората да се стараят да не разхищават. Основна причина за кризата е значителното засушаване, което осезаемо ограничи производството на водноелектрическите централи.

„Да се надяваме, че с помощта на Господ ще завалят дъждове”, коментира Мадуро и допълва: „С предприемането на тази мярка ще се спести 40% от електричеството”.

Това не е първият път, когато властите във Венецуела дават по-дълга почивка на населението заради подобни проблеми. Същите действия предприе и президентът Уго Чавес през 2010 г.