Броят на празните апартаменти, които се дават под наем в Манхатън почти се се утрои в сравнение с миналата година, тъй като повече жители в Ню Йорк напуснаха от града и цените паднаха.

В Манхатън през август имаше повече от 15 000 празни апартамента, даващи се под наем, в сравнение с 5600 преди година, според доклад на брокерите Douglas Elliman  и Miller Samuel.

Анализаторите казват, че пазарът на наеми е най-добрият барометър за цялостната сила на пазара на недвижими имоти в Манхатън, тъй като наемите представляват 75% от апартаментите и този пазар реагира по-бързо на промяната в търсенето, отколкото на пазара на продажби.

Експерти казват, че миграцията от града към предградията по време на кризата Covid-19 е подхранвана до голяма степен от наемателите, напускащи града.

"Пазарът на наеми е слаб и става все по-слаб", казва Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на Miller Samuel. "За първи път купувачи в отдалечени райони до голяма степен идват от пазара на наеми в Манхатън."

Надеждите за възстановяване през есента или края на 2020 г. изглеждат все по-малко вероятни. Въпреки че средните цени на наемите са спаднали с 4% през август, намалението все още не е достатъчно голямо за се привлекат нови наематели в града. Средната цена за наем на две спални в Манхатън все още е 4756 долара на месец.

Наемодателите предлагат все по-големи стимули, за да се опитат да привлекат наемателите. Средно през август наемодателите предлагаха 1,9 месеца безплатен наем на новите наематели.

Рекорден брой празни апартаменти под наем в Манхатън

Рекорден брой празни апартаменти под наем в Манхатън

Кризата с недвижимите имоти в най-известния квартал на Ню Йорк може да продължи по-дълго от очакването

Средните цени на наемите за студия са паднали с 9%, до 2 574 долара, докато средните за апартаментите с една спалня са намалели с 5% до 3445 долара.

Големият въпрос за икономиката на Манхатън е докъде ще се разпространи влиянието на слабия пазар на наеми.

Кризата нанесе най-тежкия удар върху имотите в Манхатън в историята

Кризата нанесе най-тежкия удар върху имотите в Манхатън в историята

Цените постигнаха най-големия спад от десетилетие