Броят на празните апартаменти под наем в Манхатън се покачи до най-високото ниво в новата история на най-известния квартал на Ню Йорк. Броят на пуснатите, но ненаети апартаменти достигана 13 000 броя, след като много хора избягаха от града заради коронакризата, а наемодателите сега се борят да намерят нови наематели, пише CNBC.

Броят на апартаментите под наем, които си търсят наематели, е достигнал до стойности, повече от 2 пъти по-високи спрямо миналата година. Това е рекорд за поне 14 години, от началото на събирането на данни, показва доклад брокерите Douglas Elliman и Miller Samuel. Числата - броят на пуснатите за отдаване под наем апартаменти достигна 13 117, като същевременно броят на подписаните нови договори за наем намалява с 23%.

През юли се наблюдава и най-голямото понижаване на наемните цени за почти едно десетилетие - цените са спаднали с цели 10%. Сега наемодателите предлагат средно 1,7 месеца безплатен наем, за да се опитат да примамят наематели, сочи още докладът.

Кризата нанесе най-тежкия удар върху имотите в Манхатън в историята

Кризата нанесе най-тежкия удар върху имотите в Манхатън в историята

Цените постигнаха най-големия спад от десетилетие

Докато стотици хиляди жители напуснаха града през март и април в началото на пандемията на коронавирус, брокерите и хазяите се надяваха мнозина да започнат да се връщат през юли и август, тъй като блокирането на града се облекчава и брокерите могат да започнат да показват апартаменти отново. Юли и август обикновено са най-натоварените месеци на наемане в годината, тъй като семействата се подготвят за училище. Но "юлската слабост и бавният август" предполагат, че проблемите с недвижимите имоти и икономическите проблеми на Манхатън могат да се продължат и през есента, и дори след това.

"Изходящата миграция е по-висока от входящата миграция в момента", казва Джонатан Милър, изпълнителен директор на Miller Samuel.

Наемите на апартаменти в Манхатън обаче все още са далеч от евтини. Средната наемна цена за апартамент с две спални е 4 620 долара. Това кара брокерите да предлагат отстъпки, да покриват брокерските такси, да предлагат безплатно първоначално почистване или карти и ваучери за подаръци за дома, в опит да съживят бизнеса.

Скоростта на опразване на апартаменти в най-големия пазар на наеми в страната вероятно ще има ефекти върху цялата икономика.

Експертите по жилищно строителство изчисляват, че около половината от апартаментите под наем в Манхатън са собственост хора с малък бизнес, а не на големи публично търгувани компании или големи, добре финансирани фирми за недвижими имоти. И тъй като сега малките хазяи губят доходи, те може да не успеят да плащат данъци върху собствеността, което е най-големият източник на приходи за мегаполиса. Спадът на данъците върху имотите пък може да доведе до намаляване на услугите, което от своя страна може да направи Ню Йорк по-малко привлекателен за новите жители.

"Това могат да бъдат няколко трудни години за наемодателите", допълва Милър.

Как цените на едни от най-скъпите имоти в САЩ паднаха по време на пандемията?

Как цените на едни от най-скъпите имоти в САЩ паднаха по време на пандемията?

Масовите отстъпки показват колко много е била надценена обявата за тези жилища, казва експерт