Въздействието на Covid-19 на пръв поглед предизвика внезапна тенденция на спад в цените на най-скъпите пазари на недвижими имоти в САЩ, пише Forbes.

Милиардерът и бивш изпълнителен директор на Uber Травис Каланик закупи Bellagio Estate в Лос Анджелис за 43,3 милиона долара, след като цената му падна от 75 милиона долара. Кайли Дженър (чийто статут на милиардер е под въпрос) закупи жилище за 36,5 милиона долара в Holmby Hills, което първоначално беше обявено за 55 милиона долара. Съоснователят на Apple Майк Маркула, е обявил собствеността си Кармел, Калифорния за 37,5 милиона долара, което е намаление от 59,95 милиона долара през 2013 г. Американската певица и актриса Глория Естефан продава дома си във Флорида за 27,5 милиона долара след намаление от 35 милиона долара.

Има поне още три подобни имота в Лос Анджелис, които наскоро са претърпели подобни спадове в цената си, според Дейвид Крамер, агент за недвижими имоти. Оценителят на недвижими имоти Джонатан Милър коментира, че масовите отстъпки, на които ставаме свидетели сега, показват колко много е била надценена обявата за това жилище.

Пазарът на имоти в САЩ е на път към най-големия си ценови срив след Голямата депресия

Пазарът на имоти в САЩ е на път към най-големия си ценови срив след Голямата депресия

Той може да претърпи загуба от 1,34 трилиона долара от стойността си

Но защо всички тези отстъпки в цените се случват в момента?

Крамер обяснява внезапните движения на пазара, като казва -"Имате загрижени продавачи и затова те са по-гъвкави по отношение на цената, която искат", заяви той.

Агентите от Ню Йорк Браун Харис Стивънс и Паола дел Нунцио наблюдават увеличено търсене на отстъпки, но според тях само определени видове имоти на пазара в Ню Йорк ще отговарят на изискванията.

Крамер заявява, че дългосрочният ефект от всички тези актуални намаления най-вероятно ще покаже настоящите собственици на жилища от най-висок клас имоти, че обявяването на космически цени не гарантира продажба, дори ако имотът се радва на висока популярност, заради исканата цена.

"Ерата на амбициозните цени е отдавна приключила. Това беше историческа аномалия и е време да се преодолее", заяви друг експер в недвижимите имоти.