Спадът на цените на жилищата в САЩ става все по-разпространен, като делът на пазарите, на които има срив в цените, не са били толкова много от над 11 години насам, пише Business Insider.

Според доклад на Националната асоциация на брокерите 31% от жилищните пазари в САЩ са видели спад. Това е най-високото ниво от 11 години и е повече от 11% от пазарите, които отбелязаха спад на цените през четвъртото тримесечие.

В началото на 2023 г. лихвите по 30-годишните ипотечни кредити бяха между 6,1% и 6,7%.

По отношение на спада в цената - средната цена на жилищата в САЩ пада с 3,3% на годишна база през март. Това е най-големият годишен спад, който се наблюдава от 2012 г. досега според друг доклад Redfin.

Продажбите на имоти в Манхатън се сринаха с 38%, но сделките в брой удариха рекорд за всички времена

Продажбите на жилища на най-големия пазар на имоти в САЩ се сринаха с 38%, но сделките в брой удариха рекорд за всички времена

Каква е причината?

Един от основните проблеми на американския пазар е недостигът в предлагането. Броят на новите жилища на пазара отбеляза годишен спад, от над 23% през март до "най-ниското ниво, освен от началото на пандемията", според доклада

Междувременно 69% от жилищните пазари в страната отбелязаха ръст на цените на жилищата през първото тримесечие.

Как Дубай измести Флорида и се превърна в световна столица на луксозните имоти

Как Дубай измести Флорида и се превърна в световна столица на луксозните имоти

Наскоро е сключена сделка за покупка на имот на стойност $55,3 милиона за апартамент с пет спални

Според главният икономист на Националната асоциация на брокерите Лорънс Юн цените на жилищата са по-ниски на скъпите пазари и по-високи на достъпните пазари, което предполага по-голяма чувствителност към ипотечните лихви за жилища с високи цени.

Но спадът на цените може да е краткотраен според него. На пазара ще бъдат пуснати множество оферти, особено за жилища на достъпни цени, казва Юн.