Продажбите на недвижими имоти в Манхатън са отбелязали спад с 38% през първото тримесечие, на фона на нестабилните лихви по ипотечните кредити.

Общият обем на продажбите е 4,4 милиарда долара през тримесечието, като продадените жилища са 2242 броя, в сравнение с 2546 продажби през първото тримесечие на 2022 г., според доклад на Douglas Elliman and Miller Samuel. Средната продажна цена пада с 5% до 1,95 милиона долара за жилище, пише CNBC.

Спадът в продажбите и цените идва след още един спад от 29% през четвъртото тримесечие и предполага, че най-големият пазар на недвижими имоти в страната се коригира след бума на цените и търсенето след пандемията.

Според главния изпълнителен директор на компанията за оценка и проучване Джонатан Милър, ще има сезонен подем през пролетта, но все пак ще зависи от това дали Фед ще държи лихвите там на сегашното ниво или ще има покачване.

Наемите на жилища в Манхатън достигнаха рекорд за пореден месец

Наемите на жилища в Манхатън достигнаха рекорд за пореден месец

Очаква да се повишат още повече през август

По думите на брокерите най-голямото предизвикателство за сделките е голямата разлика между очакванията на купувача и продавача за цена. Купувачите все още нямат голям избор в Манхатън.

"Продавачите не намаляват цените, за да сключат сделки. Те смятат, че "ако загубя купувач, то го чака друг. Няма паника при продажбата", коментира Джейсън Хабер от Compass

Средната отстъпка от първоначалната цена до продажната цена през първото тримесечие е 7%, спрямо 5% през четвъртото тримесечие, според

Делът на луксозните продажби обаче се повиши до рекордно високо ниво от над 11% през тримесечието, по данни на Милър. Брокерите съобщават, че богатите купувачи обикновено предпочитат да плащат в брой и и не са така засегнати от по-високите лихви по ипотечните кредити.

Цените на жилищните наемите в Манхатън удариха нов рекорд

Цените на жилищните наемите в Манхатън удариха нов рекорд

Продължаващият ценови натиск при наемите в Манхатън може да доведе до по-висока инфлация през следващите месеци

Ето защо сделките в брой са нараснали до рекордните 57% от всички продажби през тримесечието. Три четвърти от всички продажби за над 5 милиона долара са в брой.