Средният месечен наем за апартамент в Манхатън надхвърли 5000 долара за първи път, а брокерите смятат, че търсенето и цените продължат да нарастват още повече през есента.

Средният наем на апартамент през юни е бил 5058 долара, най-високият в историята, според доклад на Miller Samuel и Douglas Elliman. Средните цени за наем са се повишили с 29% спрямо миналата година, докато средният наем е нараснал с 25% до 4050 долара на месец.

Продължаващият ценови натиск при наемите в Манхатън може да доведе до по-висока инфлация през следващите месеци и да окаже по-голям натиск върху Федералния резерв да повиши лихвите в опит да успокои цените.

"Няма признаци за забавяне, поне не още", казва Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на Miller Samuel. Милър заяви, че по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити и страховете от спад в жилищния сектор привличат повече потенциални клиенти към пазара на наемите.

Брокери отчитат, че много семейства и наематели, които са напуснали града по време на пандемията, сега се завръщат въпреки опасенията за високата престъпност, данъците и други. По-младите наематели също влизат на пазара на наеми. Милениалите и дори някои членове на о поколение Z идват в града също попадат в тази група.

Юли и август обикновено са най-добрите месеци за отдаване под наем в Манхатън, тъй като наемателите търсят алтернатива за септември, преди да се върнат на училище и работа. "Когато добър наем излезе на пазара, особено в центъра, има опашки", казва специалист в сектора.