През първото тримесечие на 2016-а инвестициите в недвижими имоти в Испания са достигнали  2,1 милиарда евро, съобщава агенция Europa Press, позовавайки се на данни на компанията от бранша CBRE.

Това е вторият най-добър показател от времето на пика а кризата през 2008 година, като отстъпва само на постигнатото за същия периода на миналата година. От CBRE отбелязват, че обемът на инвестициите в сектора показва стабилизиране и растящ интерес към пазара на недвижими имоти в Испания.

Делът на чуждестранните инвеститори е 78 процента. Като техните капиталовложенията в търговски и други бизнес обекти  са на сума 750 млн. евро, а в жилища - 645 млн. евро.

Най-голямата сделка на пазара на нежилищни имоти стана покупката на търговския център Festival Park в Палма де Майорка за 100 млн. евро, а така също придобиването от страна на компанията Invesco на верига супермаркети за 350 млн. евро.

В жилищния сегмент най-голямата сделка стана покупката на Blackstone от банка Sabadell на портфейл от 4,5 хиляди апартамента за 540 млн. евро. Тази операция надмина целия обем  на  жилищните сделки през 2015 година.

Продажбите на недвижими имоти в сферата на логистиката са нараснали през п тримесечието в сравнение със същия период на миналата година с на 39% да 142 млн. евро. Сделките  с офиси са се съкратили с 70% - до 178 млн. евро, главно заради липса на достатъчно предложения на пазара. 

Инвестициите в хотелиерски имоти за периода представляват 365 млн.евро. Най голямата сделка в сегмента стана покупката на хотел Villamagna в Мадрид за 180 млн. евро.