Испания готви въвеждане на контрол върху наемите и повишаване на данъците за някои празни жилища. Причината е покачването на цените на жилищата. Страната се опитва да направи жилищните имоти малко по-достъпни дори за хората с по-ниски доходи, пише Bloomberg.

Новите правила ще поставят ограничения на собствениците на няколко жилищни имота да повишават наемите, заяви испанският министър на транспорта, мобилността и градските въпроси Ракел Санчес. Ще се повишат и данъците за собственици, които оставят няколко жилища празни.

Собственици с над десет имота ще са принудени да ограничават цената в новите наемни договори в райони, в които наемите растат най-бързо.

Според министъра на транспорта с новите мерки повече хора ще могат да си позволят покупка на жилище или да намерят дом под наем по джоба си.

Законопроектът е предложен от управляващата Социалистическа партия и очертава реакцията на правителството към ръста на цените на наемите. Испанците с по-ниски доходи се затрудняват да плащат наемите си. Цените на наемите са нараснали с над 40% през последните пет години в Испания, по данни на имотния сайт Fotocasa.

Освен, че цели да помогне за справяне с жилищната, мерките могат да засегнат големи компании, казват експерти.

Законопроектът ще влезе в сила през второто полугодие на 2022 г., след одобрение от парламента.

Новите правила може да се окажат трудно приложими, защото ще се разчита на местните власти за прилагане на голяма част от предвидените мерки.