Пазарът на недвижими имоти в България изживява своя ренесанс. Почти 10 години след финансовата криза, която прерасна в икономическа и рязко свали цените на жилищата у нас, търсенето стабилно расте, а с него и цените.

Само през последното тримесечие на 2016-а година цените са се увеличили средно с 8.1% спрямо предходната година показват данните на Евростат. Това значително повече от средната стойност за Европейския съюз от 4.7% и нарежда българския имотен пазар сред най-бързо поскъпващите на континента.

Данните са осреднени за страната, като в София растежът е още по-голям. По преценка на различни агенции за недвижими имоти достигат до 18 процента ръст на цените през първото тримесечие на 2017-а спрямо година по-рано.

"Beчe зa ниĸoй нямa cъмнeниe, чe пaзapът ce нaмиpa във възxoдящ циĸъл. Ceгa ocнoвнoтo пpeдизвиĸaтeлcтвo щe бъдe дa пpoгнoзиpaмe дo ĸoгa щe пpoдължи тoзи pъcт и ĸъдe щe бъдe тoчĸaтa нa прeчyпвaнe, ĸoeтo e нaй-тpyднo зa пpoгнoзиpaнe и ниĸoй нe мoжe дa ĸaжe c тoчнocт. Cъc cигypнocт мoжeм дa ĸaжeм, чe вce oщe cмe в нaчaлнaтa чacт нa възxoдящaтa ĸpивa, ĸaтo oчaĸвaниятa ca тoзи тpeнд дa пpoдължи пoнe oщe 2 гoдини, заяви тази седмица изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Прогнозата на част от сектора е, че търсенето ще продължи да нараства и през тази година, особено в София. "Πpeз 2017 г. ca нaлицe вcичĸи пpeдпocтaвĸи зa пoĸaчвaнe нa бpoя cдeлĸи - pacтящи, мaĸap и плaвнo, дoxoди, ниcĸи лиxви пo дeпoзититe, cтaбилни цeни нa имoтитe, yлecнeнo ĸpeдитиpaнe", коментира преди време Георги Павлов, изпълнителен директор на една от големите агенции на пазара - "Адрес".

Въпреки оптимизма сред брокерите на недвижими имоти, данните от имотния регистър на Агенцията по вписванията чертаят доста по-мрачна картина. През първото тримесечие на 2017 броят на сделките в страната е спаднал с 14% спрямо същото тримесечие на предходната година. Спад има и в най-големите градове, макар и да е по-малък.

Данните показват, че към края на март тази година в София са сключени 5023 сделки при 5149 година по-рано. Спадът е от 126 сделки или в размер на 2 процента. В Пловдив сделките намаляват с 85 или 3 процента, Варна - с 12 или 1 процент.

Значителен е спадът обаче в следващите по големина градове - Бургас и Русе, където сделките намаляват съответно с 22 и 24 процента. Голям спад има и в Стара Загора - 14 процента, както и в Плевен - с 12 процента. Реално няма голям български град, в който сделките да растат.

Ръст има около границата с Гърция и около София. В Гоце Делчев и Благоевград покупко-продажбата на имоти са с 9 процента повече от миналата година. В софийска област ръст има и в Перник, Своге, Костинброд и Етрополе.

Трябва да се отбележи обаче, че официалната статистика не включва сделките с имоти на зелено, които нямат акт 16. Все пак от нея става ясно, че в най-силния пазар на имоти - този в София, сделките не растат толкова бързо. Това обаче не важи за цените, които вече достигат предкризисните нива.