Общата стойност на всички т.нар. трофейни имоти, които се продават сега в Москва, е 152,7 милиарда рубли. Това казаха анализатори от компанията Rariteco пред "Известия".

За сравнение, общата стойност на всички обекти в масовите нови сгради в Москва е 296 милиарда рубли, т.е. само двойно по-висока.

Трофейните, или колекционерски недвижими имоти, са най-редките по различни характеристики (предимно по отношение на площ и цена) и скъпи недвижими имоти, представени на пазара на даден град. С други думи, колекционерските имоти "претендират", че са уникални.

Инвестициите в недвижими имоти в Русия достигнаха исторически рекорд

Инвестициите в недвижими имоти в Русия достигнаха исторически рекорд

Най-голямо е покачването за 9-те месеца при търговските имоти

Например, както разказват експертите, в Замоскворечие има само един проект на луксозна нова сгради, където може да се купи огромен апартамент. А в "старата" Москва има общо девет проекта с големи градски къщи.

По информация от компанията, среднопретеглената цена на колекционерските недвижими имоти е 2,57 милиона рубли на кв. м (около 32 хил. долара), докато средната цена за квадратен метър при елитния и луксозния клас имоти е 1,87 милиона рубли (около 23 хил. долара). Така трофейните имоти струват средно с 37% повече от другите къщи и апартаменти в същия висок пазарен сегмент.

Петте най-високи жилищни небостъргача, които се строят сега в Москва

Петте най-високи жилищни небостъргача, които се строят сега в Москва

Те са от висок клас, на пето място е 55-етажна сграда

През третото тримесечие на 2023 г. на пазара на ново строителство в Москва, предприемачите предложиха общо 181 трофейни недвижими имоти в 28 проекта. Цената на такива имоти варира от 415 милиона рубли до 8,8 милиарда рубли, по оценки на експерти.

По-конкретно, тристайно трофейно жилище с площ от 156 квадратни метра се продава за 415,4 милиона рубли (около 5 млн. долара). А най-скъпият обект за продан е градско имение за колосалните 8,8 милиарда рубли (около 110 млн. долара) с площ от 4400 квадратни метра, уточняват експертите.

Средната площ на колекционерска собственост е около 329 квадратни метра, като варира от 116 кв. м (за 515 милиона рубли) до 4400 кв. м (за 8,8 милиарда рубли).

Новият руски инфраструктурен мегапроект - за около 30 милиарда долара

Новият руски инфраструктурен мегапроект - за около 30 милиарда долара

Какво предвижда строителството

"Трофейните имоти са може би най-специфичният сегмент от жилищния пазар. Такива жилища се купуват както по рационални причини - да кажем за диверсифициране на личен инвестиционен портфейл или препродажба - така и по причини за статут, престиж и колекциониране. Това са най-скъпите имоти на пазара и представляват интерес за клиенти с най-големите бюджети.

Динамиката на този пазар отразява настроенията сред най-заможните купувачи, както и на строителните фирми на най-сложните проекти от най-високо ниво", разказва директорът по развитие в компанията Rariteco.

Каква е цената на най-скъпия нов жилищен имот в топ елитния руски курорт Сочи

Каква е цената на най-скъпия нов жилищен имот в топ елитния руски курорт Сочи

Сега в Сочи се продават общо 477 частни къщи, построени не по-рано от началото на 2022 година - колко е кв. метър площ